Новият треньор на кипърския АЕЛ (Лимасол) и двукратен шампион с Лудогорец Ивайло Петев разкри, че футболисти на "Левски" са го молили да се върне на "Герена" след позорното му разсъбличане от недоволни фенове на "сините", които го прогониха.
"Всяко зло за добро. Бързо станаха нещата с АЕЛ. В рамките на 4-5 дни стигнахме до договор. Щастлив съм, че в следващите близо 2 години ще работя за този клуб напълно всеотдайно. С президента гледаме в една и съща посока", каза Петев в интервю пред Крум Савов за предаването "Спортен свят".
 
"Имаше оферта за мен от Кипър преди да се съглася да поема "Левски". Относно историята с Динамо (Загреб) - имах покана да отида на мача на с ПСВ Айндховен от Лига Европа. Така стана, че тъкмо пристигнах в Загреб и ми се обади президентът на АЕЛ. Станаха бързо нещата, бяха много настоятелни. Колегата, който сменям, знам, че е бил от анголски произход. Надявам се българските треньори да имаме авторитет там. Позволяват ми да си заведа лекар и кондиционен треньор и заварвам помощник-треньор и треньор на вратарите, които са бивши футболисти на клуба. С този щаб стартирам“, сподели за назначението си в кипърския клуб Петев.
"Няма да коментирам напускането ми на Лудогорец, не искам да се връщам назад. Благодарен съм на Кирил Домусчиев, че ме подкрепяше и в кризите, които имахме. Отблагодарявах му се с резултати. Щастлив съм, че дадох старт на този проект в Разград. Не сме се чували с него скоро. Дали съм се възгордял прекалено много след успехите с Лудогорец? Не съм човек, който се възгордява. Гледал съм много малко мачове на Лудогорец, за да ги оценявам - с Партизан, с Литекс и с Базел. Не мисля, че мнението ми е чак толкова важно“, каза специалистът.
"Случилото се с мен на „Герена“ бе изключително грозна сценка. Усетих, че обществеността бе на моя страна. Г-н Лафчис също каза, че като малък е бил от ЦСКА. Това е лошо за имиджа на "Левски" и на българския футбол. Сега имам приоритет, на който смятам да се отдам изцяло. Говорихме със Сираков на доста теми преди назначението ми, той много разбира футбола. Това, че ме сравни със Станимир Стоилов ме радва. Само мога да съм благодарен на шефовете, бях отдаден на каузата "Левски". Но не ми позволиха да отида там. На другия ден след инцидента получих над 50 есемеса от левскари, между тях имаше 7-8 момичета. Естествено някои ме призоваваха да остана, други се срамуваха, че цял живот са левскари, а тези в залата не са истински фенове на клуба. Всичко е нагласено. Тези хора отидоха там да го свършат това нещо, как да очаквам да ми се извинят? Говорих с Батков и му казах, че не мога да работя нормално в такава обстановка. Можеше да стане още по-грозно, ако Наско ме бе защитил“, сподели Петев.
„Знам откъде се наслагва представата, че съм страхлив треньор. Ако бях такъв, нямаше да успея и да стигна до тук. Зад всяко мое решение имам определена причина. Може и да съм бъркал, но когато резултатът е добър, всичко е окей. Когато не е, всичко пада върху главата на треньора. Лудогорец игра феноменално първата година, бяхме над нивото на останалите през втората година и напълно заслужено спечелихме тези две титли. Няма как със съдийска помощ да спечелиш толкова мачове. През първия сезон вкарахме 80-90 гола, през втората - с 10 по-малко. В същото време сме допуснали около 20. А играехме по начин, по който скоро не го беше правил български отбор. Освен това не изразходвахме много средства за селекция. Деко и Гъргоров са много добри футболисти, дадоха ми много идеи за футбола. Напуснаха, защото политиката на клуба бе тогава да се наложат по-млади футболисти на тяхно място. Затова отидоха в "Левски" и ЦСКА", каза спецът.
„Има голяма вероятност историята с мен да е повлияла на "Левски", за да загуби във вечното дерби, защото бе изключително грозно. Вероятно на чужденците им е оказало влияние, но това не ги оправдава за загубата. Обадиха ми се много хора да ме окуражат. Определено грозна сцена. Близките ми вече се поуспокоиха. Не знаех какво може да ми се случи, бях стресиран, чудех се по едно време дали да не си взема охрана. След като мина малко време обаче прецених трезво нещата. Аз бях само поводът, а не причината за инцидента. Това бе замислено като сценарий и трябваше да се извърши“, убеден е Петев.
„Важна победа на "Левски" срещу "Ботев" (Пловдив) от всяко естество. Надявам се да успеят да се вдигнат. Явно има проблем в отбора, но трябва да се вземат кардинални мерки и да се изгради този "Левски", който всички искат да виждат. Много от играчите на "Левски" ми звъняха да се върна, след като реших да напусна. Обадиха ми се доста хора от отбора, няма да кажа кои бяха. Няма значение. Знам и 2 и 200. Така че съм готов да реагирам на всякакви ситуации“, завърши оптимистично Петев.