86.4 км/час е била скоростта на пулсиращия вятър, който във вторник вечерта помете улиците на Русе, натроши стотици клони и разбута множество покриви. Ураганните пориви донесоха и силна гръмотевична буря с пороен дъжд, като само за 16 минути над града се изляха 11.5 литра вода.
Вихрушката нахлу в 18.50 часа от юг. Само за пет минути тя смени посоката си от запад, а след това задуха от югозапад.
Извън града най-критична бе ситуацията до 9-ти километър и в района на Индийска колиба, където големи стволове паднаха на платното и затрудняваха движението по пътя Русе-Бяла до отстраняването им.
В града вятърът чупеше дебели клони като кибритени клечки и ги разхвърляше по улиците.
В кв.“Родина“ топола се стовари върху три паркирани коли. В градинките между блоковете с имена на руски поети по ул.“Борисова“ големи откършени клони бяха запратени под навеса на съседно заведение за ужас на клиентите. Те за радост не пострадаха, но пътниците на преминаващ тролей трябваше да слязат без време, след като дърво падна на контактната мрежа и я скъса.
Прекършени клони затвориха кръстовището между „Константин Иречек“ и „Александровска“, като при падането си едва не удариха майка с две деца. Бурята буквално нави на руло част от ламарините на покрива на Халите, а един откъснал се метален лист се стовари на земята близо до преминаваща жена.
На 60 сигнала за паднали дървета, за нанасени щети на седем автомобила и за опасни покривни конструкции бяха получени при нас след бурята, като 23 от тях бяха от Русе, каза началникът на пожарната комисар Димитър Павлов.
Бурята остави без ток много семейства в „Дружба“.
Около 19 часа електричеството спря и никой не можа да ни каже кога ще го пуснат отново. Същото е и на съседните улици, оплакаха се вчера живеещи на ул.“Лъкатник“.
Най-потърпевш от всички е Георги Михайлов от номер 6. Човекът е с пейсмейкър на сърцето и здравето му е подложено на риск. Вече едвам стоя на краката си, оплака се той. Освен това в семейството имало и бебе, чиято храна се е развалила, защото хладилникът не работи.
Енергото не реагира на многократните ни сигнали на фирмения телефон и на 112, а от местния офис ни заявиха, че нищо не могат да направят. Едва в ранния следобед /вчера - б.р./ след ново обаждане на тел. 112 ни казаха, че сигналът е приет и се надяват, че до края на деня ще пратят аварийната група, разказаха възмутено Валери Янев и Хилда Нишанян.
„Енерго-Про“ категорично отхвърли тези твърдения.
„В телефонния център е регистриран сигнал за прекъснато електрозахранване в района на ул. „Лъкатник“ в 8:43 часа в сряда, съобщиха от „Енерго-Про“. Аварийният екип е установил, че причината за прекъсването е повреда по мрежата ниско напрежение. След като екипът е отстранил повредата, електрозахранването на клиентите е възстановено в 11:53 ч. По-късно през деня, в 14:00 ч. в компанията отново е получен  сигнал за липса на електричество на няколко адреса на същата улица. Отново е изпратен авариен екип, който е отстранил втора повреда. В 15:59 ч. електрозахранването на клиентите е възстановено“, казаха вчера от електропреносното дружество.