С 16 гласа „за“, 1 „против“ и 4 въздържали се районният прокурор на Русе Георги Георгиев бе избран от Висшия съдебен съвет за окръжен прокурор. Това стана ясно вчера в късния следобед след неколкочасово заседание, по време на което Георгиев и другият кандидат за поста - прокурорът в Окръжна прокуратура Николай Николов, отговаряха на въпросите на комисията. Очаква се до около седмица новият окръжен прокурор да встъпи в длъжност и официално да заеме поста си.  
Професионалният път на Георгиев досега е изцяло в прокуратурата. След като завършва право с отличен успех, през 1999 година започва работа като младши прокурор в Окръжна прокуратура, а през 2001 година става прокурор в Районна прокуратура. През 2006 година е назначен за заместник-районен прокурор, а от 2010 година става административен ръководител на Районна прокуратура. Още преди първият му мандат да е изтекъл, Георгиев вече изкачи и поредното стъпало пред себе си, като оглави Окръжна прокуратура. Затова най-вероятно за досегашния му пост на шеф на районните прокурори ще се проведе конкурс.
Сред целите в работата си като окръжен прокурор Георгиев посочва запазване на броя на бързите и незабавни производства, приключване на досъдебните производства, които са се проточили над 3 години, тъй като според него те трябва да са изключение, и активизиране на делата за корупция.
Мястото на окръжен прокурор се оваканти, след като изтекоха двата 5-годишни мандата на Огнян Басарболиев и от началото на седмицата е редови прокурор в Окръжна прокуратура. Той обаче е кандидат за шеф на Апелативната прокуратура във Велико Търново редом с окръжния прокурор на Габрово. Дали Басарболиев ще е следващият апелативен прокурор, ще стане ясно на 3 юли.