Знам, че имам психиатрични проблеми, заяви вчера пред съда 38-годишният Пламен Петров, който навръх Великден уби дъщеря си Пламена. Окръжните магистрати решиха, че той трябва да бъде настанен за 2 седмици в отделението по съдебна психиатрия в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Това бе искането на прокуратурата, което подкрепиха и самият Пламен, и адвокатът му. Там ще му бъдат направени изследвания, които са необходими за изготвяне на заключенията на назначената комплексна психологична и психиатрична експертиза.
До това решение съдът стигна, след като изслуша становището на началника на едно от отделенията в Психиатричната болница в Бяла д-р Людмил Георгиев.
„Пламен е завършил помощно училище, а след това е освободен от военна служба заради заболяване. През годините е настаняван за различни лечения в Центъра за психично здраве в Русе и са му поставяни няколко психиатрични диагнози. Това е предпоставка за особено сложната експертиза, която ще трябва да се изготви, и затова се налага Пламен да бъде настанен в стационара на единствената специализирана болница по съдебна психиатрия - тази във Варна“, категоричен бе психиатърът д-р Георгиев. Той обаче изрази съмнения, че може да се наложи престоят на бащата-убиец в болницата  да надхвърли исканите 2 седмици и да бъде удължен заради изследванията, които трябва да му се направят.
Самият Пламен обясни, че е пенсионер заради освидетелствената си инвалидност и има завършено основно образование. Пиел хапчета от 2-3 години, които му били предписани от Центъра за психично здраве. Психиатърът д-р Георгиев обаче изтъкна, че терапията, която му е назначена, се изписва за шизофреници и не е характерна за заболяването на Пламен.
Адвокат Славчо Славчев посочи, че Пламен е фамилно обременен, тъй като и баща му страдал от психично заболяване и е освидетелстван от ТЕЛК. Доказателство за не съвсем редовното състояние на Пламен бил фактът, че той е проходил, когато е бил на 1 година и 4 месеца, а проговорил чак на 3-годишна възраст. Трудно се адаптирал в различни ситуации и проявявал агресия в помощното училище. „Не му е ясна психиатричната картина, нито му е уточнена диагнозата“, заключи Славчев и също поиска Пламен да бъде настанен за изследвания във Варненската психиатрична клиника. И тъй като съдът даде съгласие той да бъде настанен, най-вероятно до обжалване на решението няма да се стигне. Това означава, че до три дни Пламен ще бъде настанен в болницата.
Пламен е обвинен в умишленото убийство на дъщеря си Пламена, което разтърси града на 20 април тази година. За жестокото посегателство той може да лежи до края на живота си в затвора, но ако бъде доказано, че по време на побоя е бил невменяем, суровото наказание може да му се размине и ще бъде настанен за лечение в болница.