Пет семейства с жилищни нужди вече отказаха тристайно жилище в блок 50 в „Дружба“, съобщи вчера Анелия Няголова на комисията по настаняване в общински жилища. При това апартаментът е в отлично състояние, а от предишните наематели са останали душкабина и климатик. Освен това блокът е тухлен и построен през 1999 година. Претенциите на поканените били свързани с мястото на квартирата, която се намира  над дом „Майка и дете“. Те се притеснявали, че с промяната в адреса трябва да сменят детската градина и училището на децата си. Особено впечатление направила жена, която сега живее в „Чародейка“ и плаща 200 лева свободен наем. Тя отказала апартамента, защото семейството нямало кола и щяло да й е трудно да води двете си близначета на градина.
Това не е единственият подобен случай, независимо  че в списъка на чакащите общински квартири тази година има 182 души, а в картотеката са регистрирани близо 6000, каза Анелия Няголова. Обикновено хората предпочитали да са близо до центъра, във „Възраждане“ или в „Здравец“, но избягвали „Дружба“ и „Чародейка“.
Около 1800 са общинските жилища за настаняване, 48 от тях са ведомствен фонд, а 120 - резервен. Във ведомствените жилища по принцип се настаняват ценни специалисти за града, а във резервните - хора с остри социални и здравни нужди.
Комисията по настаняване вчера одобри предоставянето на 4 квартири от ведомствения фонд на специалисти. В две от тях ще живеят испанци, които преподават родния си език в Училището по европейски езици. Другите два апартамента са предназначени за оперния шеф Найден Тодоров и за прокурор Дилян Михайлов. Комисията обаче не даде ведомствено жилище на младши експерта по агростатистика в областната дирекция „Земеделие“ Емине Ахмедова, която е на свободен наем и има 5-годишно дете. Решението бе, че преди това служителката трябва да провери дали няма свободни държавни жилища.
Резервният фонд ще приюти две наемателки на Общината и на държавата, тъй като обитаваните от тях къщи са одобрени за събаряне. За допълнително проучване бе отложена майка с две деца, която преди време била изгонена със съдия-изпълнител от дома на майка си.
От списъка за настаняване за тази годиня бяха одобрени 6 семейства. Още 4 семейства получават други общински квартири, тъй като домакинствата им са се увеличили.
Представители на общинското предприятие, което стопанисва жилищния фонд, съобщиха, че към момента няма просрочени наеми. Висящи са само тези, които по съдебен ред вече са били изгонени. Служителите се пошегуваха, че комуналните фирми трябва да им благодарят, защото когато техните наематели натрупат неплатени сметки към тях, Общината ги предупреждава, че ако не ги погасят, ще бъдат изгонени от квартирите. След това хората обикновено плащали всичко.
От комисията обясниха какъв е редът за настаняване и изрично подчертаха, че условията са така направени, че субективизмът да е сведен до мининум.
Искам да се знае, че нито аз, нито кметът раздаваме жилища, каза зам.-кметът Даниела Шилкова, която оглавява комисията.