Групировката “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) е екзекутирала съдията, който прати на бесилото Саддам Хюсеин, съобщиха британски медии.

Новината дойде в момент, когато сунитските бунтовници заплашват да превземат столицата Багдад, след като вече контролират голяма част от Северен Ирак.

Екзекуцията на съдията Рауф Абдел Рахман не е потвърдена от иракското правителство, но не е и опровергана.

Йорданският депутат Халил Атие написал на страницата си във фейсбук, че Рахман, който ръководеше съдебния процес срещу Саддам през 2006 г., е бил хванат на 16 юни и ликвидирен 2 дни по-късно. Присъдата била изпълнена като наказание за участието му в убийството на “мъченика Саддам Хюсеин”. Съдията опитал да избяга от Багдад предрешен като танцьорка, но напразно.

В разгара на офанзивата на ИДИЛ в Багдад пристигна държавният секретар на САЩ Джон Кери. На среща с премиера Нури ал Малики той настоя правителството да стане по-представително за иракското население, за да бъде овладян сунитският бунт.

В деня на визитата най-малко 71 затворници и петима полицаи бяха убити при атака на конвой, превозващ осъдените от един затвор в друг.

Говорителят на армията Касим Ата заяви, че бойците на ИДИЛ са обезглавили и обесили стотици иракски войници и се гаврили с телата им.

Шиитският радикален духовник Мактада ас Садр, заклет враг на САЩ и Великобритания, е поел контрола над Багдад. Той вдигнал на крак десетки хиляди бойци от “Армията на Махди”, готови да се бият срещу ИДИЛ.