На Еньовден, когато небето се отваря едновременно за добрите и лоши сили, морето стихва, а в утрото потича жива вода от кладенци и реки, лечебните треви по земята се изпълват с мощна чудотворна сила. Точно тогава, по тъмно още, самодиви и знахари обикалят из полята и берат билки - 77 и половина - за всички болести и за оная без име. Макар това да е езическото вярване на иначе християнския празник за рождението на Йоан Кръстител, в традициите на българите и славяните изобщо е останал култът към лятото и силата на билките.

На Еньовден започва и жътвата на една от „скромните“ билки, познати от векове - белия трън или известен повече по нашите ширини като магарешки бодил. А малцина знаят, че най-мощният български производител на качествени натурални продукти от бял трън е русенски.
През 2002 г. Красимир и Маргарита Петрови регистрират фирмата си и започват да се занимават с търговия. В началото имат хранителен магазин, но след появата на големите хипермаркети се отказват. Доскоро имахме у дома пакети спагети, останали от рафтовете, но и това време отмина, шегува се Красимир Петров. После минават през търговията с хранителни добавки, след която двамата с Маргарита смело прекрачват от другата страна - на производителите. След много четене и търсене на такъв бизнес, който да е полезен и за хората, стигат до идеята за магарешкия бодил.
В началото започват сътрудничество с фармацевтична компания, която произвежда лекарството карсил. Неговата основна активна съставка е
силимаринът - сърцето на белия трън
за което е доказано, че възпрепятства проникването на отровни вещества в клетките на черния дроб и разлага токсините, преди те да започнат да оказват своето вредно въздействие. Самото лекарство е предназначено за лечение на пъстрата палитра от чернодробни заболявания и е достатъчно популярно под различни търговски наименования.
В продължение на работата постоянно селектирахме семената и търсехме по-високото съдържание на силимарин, обяснява Красимир и допълва, че не му допадала практиката на фармацевтичната компания да съсипва семената, като извлича по химичен път само това вещество. През 2011 г. Маргарита и Краси решават да направят собствено производство, да затворят кръга и да запазят всички свойства на билката. Методът на извличане е много важен и това се прави при специална температура, за да не се разрушават полезните вещества, почти като качествения студено пресован зехтин. Убедени бяхме, че не бива да съсипваме семенцата, а да се възползваме от маслено-киселинния им състав, който е омегите 3 и 6 на продукта, както и от витамин Е, който в белия трън е в изключително високо ниво, обяснява шефът Петров. Знае се, че това е единственият антиоксидант сред витамините. Според последните

медицински съобщения в основата на лекарството срещу СПИН ще е именно витамин Е. Ръстът на продажбите е 14% годишно на билката и на продуктите на основата на белия трън. Всъщност магарешкият бодил може да бъде определен като сьомгата на растенията заради полезните вещества, които съдържа, казва с вещина Красимир Петров.
С този продукт, който ние създадохме, можем да се похвалим с
най-голямото богатство - възвърнатото здраве на клиентите ни
допълва съпругата му Маргарита. Тя вече има отзиви от хора, които са преборили хепатит С, възстановили са черния си дроб след тежка химиотерапия и са изчистили организма си от отрови.
Един от първите ни случаи, за които имаме коментар и в сайта си, беше на жена от Варна, която се нуждаеше от лечение за баща й с рак на черния дроб в последна фаза с метастази. Това беше през 2012 г. Дадохме й масло от бял трън и след шест месеца ни се обади развълнувана, че баща й се е стабилизирал и няма следа от рака. Каква по-голяма награда да искаме, обяснява философията на бизнеса си Красимир. Той е убеден, че е неморално да се спекулира с човешкото здраве, затова и държи като продава, да познава хората и да ги предпазва от фалшификати. А такива дал Бог.
Борихме се за патент и го получихме за следващите 10 години като
производители за Европа с всички нужни лицензи
казват двамата предприемачи. Имат ниви, които сеят и жънат, а след това преработват продукцията. Белият трън е изключително благодатен за отглеждане - нито е капризен на метеорологични условия, нито е податлив на болести.
Преди столетия са лекували с дивия вариант на магарешкия бодил, но сега нашите растения са така култивирани, че съдържат повече полезни естествени вещества, обяснява Петров. Когато казали на приятели и познати, че ще се занимават с отглеждането и преработката на магарешки бодил, всички ги поглеждали с подозрение и недоверие, тъй като никой не бил наясно с огромните ползи от растението.
Сега клиентите им са многобройни, а броячът в сайта им почти на всяка минута отчита посещение от различни точки на света.
Русенските продукти пресичат океана
и кръстосват цяла Европа, за да побеждават армията от болести, атакуващи черния дроб. Студено пресованото масло, което се произвежда от „Фера вита“, e натурален продукт, богат на витамини A, D, E, F, минерали и микроелементи като мед, цинк, селен, йод, бор. То доказано понижава нивата на холестерола, намалява резистентността към инсулина при хора с диабет от втори тип, които имат и цироза, ограничава растежа на туморните клетки при рак на гърдата, простатата, на шийката на матката, на кожата, на езика, на пикочния мехур, дебелото черво и кръвта. При химиотерапия с приема на няколко лъжички масло дневно се минимизират страничните ефекти и се облекчават болките. С него се подобрява функцията на бъбреците и се повишават съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания след прекарани операции. За децата е особено полезно, тъй като честите заболявания на дихателните пътища като бронхити и пневмонии също се страхуват от магарешкия бодил.
Въпреки че става дума за съвсем натурални продукти, Маргарита и Красимир Петрови са единодушни, че преди да се започне лечение с някой от тях, е добре да има консултация с лекар. Особено силно това важи за бременните жени, тъй като тайната на успеха винаги е в дозата.