"Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от „Атака" си приписват успех".

Това коментира председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел на въпрос какво ще отговори, ако от ЕНП попитат за мораториума.

"Популизмът, който вкара „Атака" в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост.

От „Атака" са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", обясни Борисов.

По думите му - спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, ограничения, така както в много държави в Европейския съюз.

"За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува", посочи той.

"Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат, каза Борисов.

По думите му благодарение на „Атака", се изигра много популистка игра, която народът възприе буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи.

На 22 октомври депутатите приеха Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.
Гласуваха 221 народни представители, 171 от тях бяха „за", 38 - „против", 12 - „въздържал се".
Вносител на мораториума върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България е "Атака".
ДПС бяха единствените, които гласуваха изцяло "против". Голямата изненада бяха 59-те депутати от Коалиция за България, които подкрепиха искането на "Атака", към което от самото начало се присъединиха ГЕРБ.