Сагата с имотите на фамилия Канети в Русе още повече се заплете. За собствеността на търговската къща на семейството на „Славянска“ 12 и родната къща на нобеловия лауреат Елиас Канети на ул. Гурко“ 13 доскоро се знаеше, че се дели между държавата и дъщерята на известния писател Йохана Канети.
Оказа се обаче, че още през 2010 година Йохана Канети е извършила замяна на част от своята собственост със семейство Светослав и Галина Ангелови за търговска площ в комплекс „Ялта“.          
Намесата на още един съсобственик още повече ни връзва ръцете, защото ако досега водехме преговори само с пълномощника на г-жа Канети, то сега ще трябва да се разберем и със семейство Ангелови, коментира зам. областният управител Милена Хинкова. Според нея в настоящата ситуация най-разумно изглежда държавата да продаде своите дялове на двата адреса на някой от другите двама съсобственици, ако те прояват интерес. Възможно е и държавата да изкупи техните дялове, но това е още по-труден процес, каза още Хинкова.
Положителната развръзка засега не изглежда реална, а идеята родната къща на Канети на ул. „Гурко“ да се превърне в музей на нобелиста май ще остане в историята като добро пожелание. Въпреки че има подкрепата и на посланиците на Австрия и на Израел у нас.
Още през юли 2010 година тогавашният областен управител и настоящ кмет Пламен Стоилов отправя писмено предложение до Йохана Канети двете страни да се споразумеят за доброволна делба. Идеята е наследничката на световно известния писател да получи собственост върху целия търговски имот на „Славянска“, а държавата да стане едноличен собственик на родната къща на твореца. Отговор обаче така и не се получава. Затова на 1 ноември 2010 г. администрацията изпраща второ напомнително писмо и дава едномесечен срок за отговор. В него изрично е отбелязано, че ако и този път няма реакция, ще се смята, че съсобственичката не приема предложението. Отново нищо не следва, а по-късно става ясно, че е извършена споменатата вече замяна на части от собствеността на Йохана Канети.
Стъпвайки на преписката в областната управа, Милена Хинкова припомни, че съгласно делото, което навремето държавата и наследничката на писателя са водили, държавата е получила по 11/20 идеални част от парцела и сградите в имота на „Гурко“ 13 и по 8/20 от терена и застроената площ на „Славянска“ 12. След извършената замяна обаче сега съотношението е следното: в имота на „Славянска“ държавата и Йохана имат по 8/20 ид.ч., а сем. Ангелови - 4/20, а в имота на „Гурко“ - държавата притежава 11/20 ид.ч., Йохана - 7/20 и Ангелови - 2/20.
Според пълномощника на Йохана Канети адвокат Иво Минков ситуацията наистина е много заплетена. Той не коментира подробности около проваленото споразумение с областната управа, но спомена, че за къщата на „Славянска“ 12 е имало договорка с областта всяка страна да получи отделен етаж. За тази цел трябваше да проектираме отделно стълбище, направихме идеен проект, но той така и не се реализира, защото започна кризата, каза Иво Минков.
Милена Хинкова обаче бе категорична, че в документацията по казуса няма нищо подобно.
И ние сме доста обезпокоени от продажбата на части от имотите на известната фамилия, призна проф.Пенка Ангелова, председател на международно дружество „Елиас Канети“, което стопанисва търговския дом на дядото на нобелиста на ул.“Славянска“. Този въпрос е бил и точка в дневния ред на общото събрание на дружеството, проведено неотдавна с участието на бившия вицеканцлер на Австрия и координатор на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа Ерхард Бусек.
Интересното е, че една част от родната къща на Елиас Канети още през 70-те години на миналия век е била закупена от нейния наемател Петър Филипов. През 2011 година неговият наследник Любомир Филипов прави опит да я продаде, но след като не се намират купувачи, емигрира при семейството си в Англия.
В момента ситуацията изглежда доста притеснително, защото докато съсобствениците се разберат, родната къща на Канети може да се превърне в руини, които не подлежат на възстановяване. След като дълго време дворът беше заключен с катинар, вчера екип на „Утро“ успя да влезе и да види в какво окаяно състояние са сградите. Оказа се, че работници, които ремонтират съседна сграда, която ще става офис, са се разбрали с Иво Минков да ползват двора.