1700 обекта, които имат договор за охрана с полицейския СОТ или „Сигнално-охранителна дейност“, както е официалното име на службата, вече търсят алтернатива за охрана на имуществото си. Сред тях са банки, офиси, магазини, складове, паркинги, бензиностанции, газстанции и дори жилища. Дейността на полицейската охрана се прекратява от 1 януари по заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради сериозен конфликт на интереси.
Още от август спряхме да сключваме договори с нови клиенти, каза началникът на сектор „Охранителна полиция“ комисар Божидар Петков.
По думите му на половината от досегашните клиенти на полицейската охрана са изпратени
уведомителни писма за прекратяване на договорите
Други обекти сами са си пуснали молби за прекратяване на отношенията с оглед предстоящото спиране на тази полицейска дейност. Останалите ще бъдат уведомени до края на ноември, така че няма да се наложи да се плащат неустойки.
По неофициална информация на месец от русенската СОД в бюджета влизат около 60 000 лева. След два месеца тези пари ще се разпределят между частните охранителни фирми, които ще поемат охраната на клиентите от полицейската сигнално-охранителна дейност. Служителите в звеното ще бъдат пренасочени към други поделения на МВР в Русе или ще им се даде възможност за пенсиониране.
Излизането на МВР от този вид охрана идва след сигнал на Асоциацията на фирмите, извършващи охрана със сигнална техника в Комисията за защита на конкуренцията. В жалбата се посочва, че в случая има
очевиден конфликт на интереси
защото съгласно действащите нормативни актове МВР издава лицензите на охранителната дейност. Същевременно обаче министерството извършва такава дейност и това е нелоялна конкуренция.
При проучване на казуса антимонополната комисия е направила запитване в редица страни от Евросъюза и е констатирала, че в нито една от запитаните държави законодателството не позволява полицията да извършва охранителна дейност на договорна основа, подобна на тази, която се предлага от частните охранители. Така се стига до заповедта на Цветлин Йовчев за премахването на полицейския СОТ.
В Русе работят седем частни охранителни фирми, показа проучване на „Утро“. Ежедневно в „СОТ Юсис“, „Зона СОД“, „3S СОТ“, „Шанс 166“, „Телепол/СОТ“, „СОД Ерика“ и „ЩИТ“ се преливат досегашни клиенти на полицията. В момента фирмите извършват интензивни огледи на обектите и се правят оферти за привличане на желаещите да се присъединят към сигналните им мрежи.
Включването в системите става за няколко часа в рамките на работния ден
защото борбата за клиенти е голяма и ако даден абонат се остави за следващия ден, той ще отиде при колеги, коментираха шефове на частни охранителни фирми.
Цените за включване към сигналната техника на частниците варира от 20 до 40 лева според площите за охрана и в зависимост дали техниката е на клиента, или е дадена под наем от съответната фирма. Всички сигнални апаратури са цифрови и охранителите на смяна могат да реагират секунди след подаване на сигнал за разбиване и влизане в някой от обектите.
Управителите на русенските частни фирми за охрана са единодушни, че няма да оставят гражданите да треперят за имуществото си и при поискване на включване в системите им веднага ще предложат приемливи алтернативи за сигнална или за жива охрана.