Проф.Иван Миланов е роден на 13 октомври 1954 г. в Стара Загора. Завършил е медицина във ВМИ-София през 1981 г. Специализирал е неврология, двигателни нарушения в Канзаския университет и главоболие в Университета на Павия, Италия. Работил е като участъков лекар в Своге, асистент в ИСУЛ, старши асистент в Трета неврологична клиника на Медицинска академия, изпълнителен директор на Университетската болница „Св.Наум“, член-кореспондент на БАН. Автор е на 16 монографии, 27 учебници и ръководства по неврология и 40 глави в ръководства и учебници. Той бе един от водещите лектори на конференцията по неврология, която се проведе през септември в Русе.

- Професоре, от какво боли глава?
- От лош началник! Мислите, че се шегувам, но е истина. По принцип главоболията са два вида - първични и вторични. Това означава, че когато човек за първи път получи главоболие, трябва да отиде на лекар, за да разбере каква е причината.
Вторичните главоболия се предизвикват от някакво друго основно заболяване. Зад такава болка може да стои нещо наистина сериозно и никой лекар няма да ви накара да идете в аптеката и да си купите нещо за глава. Ако пациентът има мозъчен тумор, нарушаване на мозъчното кръвоснабдяване и други такива, не може да се неглижира оплакването му. Все пак е добре да уточним, че не става дума за някакво главоболие, което изчезва бързо, а такова, което често се появява. Отиването на лекар може да се случи и в специализиран неврологичен кабинет, където колегата да изключи онези страшни диагнози, за които споменах.
- А как стоят нещата с първичните главоболия?
- Те са три вида и около 40% от хората страдат хронично от този първи вид, за който аз се пошегувах с началниците. То се нарича тензионно, което на латински означава напрежение. Всъщност болката идва от мускулите, които са около черепа. Те се стягат, напрягат се и стават болезнени. Усещането на човека обаче е, че го боли главата. Понеже не винаги това е в определена област, продължава през целия ден и не минава с хапче аналгин, хората се притесняват. Те смятат, че е нещо сериозно, но всъщност се дължи на хроничен стрес при хора, които работят в някаква фиксирана поза и едновременно с това комуникират с други хора. Представете си банково гише, където служителите пишат нещо на компютъра и обслужват клиенти. Общуването с хора винаги поражда напрежение и резултатът е главоболие. Без да имаш лош началник, пак може да те заболи глава преди изпит или друга изява. Такова главоболие се получава при хора, които работят много, прибират се, довършват задачите си и спят малко. Това изтощение води до изчерпване на определени медиатори в мозъка и се стига до състояние, подобно на депресията. Затова не е чудно, че този вид главоболие се лекува с антидепресанти. Те набавят на мозъка липсващите серотонин и норадреналин, които трябва да бъдат в баланс, и главоболието преминава. Понякога масаж на главата, малко алкохол или топъл душ също много помагат, но това е моментно и не решава цялостно проблема.
- А другите видове?
- Вторият вид е мигрената. Тя е друг феномен, наследствено заболяване, което се проявява при млади хора - около 20-годишна възраст и предимно момичета. Мигрената, общо взето, е до гроб, макар че се случва да изчезне след менопаузата при жената. Мигренните пристъпи са свързани с менструалния цикъл и се дължат на хормоналния дисбаланс. Това е много инвалидизиращо главоболие, тъй като пациентът с мигрена обикновено не може да продължи да работи през този ден. Ако онези с тензионно главоболие могат да се оправят все някак, колкото и да им е неприятно, то с мигрена е невъзможно. Причината е, че се обострят сетивата, болните се дразнят от светлина и шум, повръщат и се чувстват ужасно. Около два дни продължава тази болка, а средно на месец се случват приблизително три пристъпа. Помислете - жена с мигренозно главоболие не е работоспособна шест дни в месеца, дори и да иска. Казвам го, защото все още някои си мислят, че мигрената е женски каприз. Е, не е! В средните векове е било модерно една дама от висшето общество да каже, че има мигрена, но те на всяко главоболие са казвали точно така. Сега нещата са ясни и мигрената е болест, а не каприз. Въпреки че вече 20 години има лекарства за мигрена, много хора не ги използват, а си вземат аналгетици. При злоупотреба с тях обаче главоболието се трансформира в хронично и ежедневно. Развива се и зависимост към аналгетиците, което прави лечението на пациентите изключително трудно. Имал съм пациентки, които пият по 15 аналгина на ден и това е страшно. Около 14% от хората страдат от мигрена.
- Мъжете имат ли си свое главоболие, след като мигрената е привилегия на жените?
- Това е третият вид първично главоболие - кластърното, от латинската дума за грозд. То се получава около есенното и пролетното равноденствие, в рамките на което пациентът, най-често мъж, има тежки главоболни пристъпи. Това е много тежко и мъчително състояние, което продължава само 40 минути, но е ужасно. Обикновено пациентите реагират психо-емоционално като се опитват дори да си ударят главата в стената. Това главоболие се провокира от алкохола - дори 2 грама да са, веднага се появява болката. При мигрената е важно дамите да избягват вино и коняк, а при кластърното главоболие дори бирата го отключва.
Също така е важно да се знае за мъжкото главоболие, че пушенето трябва да бъде спряно завинаги! Смята се, че тютюневият дим също провокира пристъп. Малък е броят на тези пациенти - 0.5%, но страданието им е голямо.
Лечението също е много просто - инхалации с кислород. Проблемът е в това, че в България няма това, което в чужбина е нормално. Там в аптеките се предлагат под наем кислородни бутилки, които хората могат да ползват, когато им е нужно. Проблемът при нас е, че такава услуга няма и всеки се оправя както може.
- Вие самият страдал ли сте от лош началник?
- Да, имал съм тензионно главоболие, но то не е било от лош началник, а от пренапрежение. Аз съм перфекционист, искам да изпипам всичко, а животът около нас е дисхармоничен и не е подреден така, както би ни се искало. Това води до вътрешен конфликт и главоболие. Иначе съм имал късмета да нямам лош началник.