Най-продаваният модел в света през 2012 г. „Форд Фокус“ запазва титлата си и през първата половина на 2013 г. По-малкото му братче „Фиеста“ пък е четвъртият най-продаван автомобил, превръщайки „Форд“ в единствената марка с два модела сред световните бестселъри, според глобалните данни за регистрациите на специализираната агенция за автомобилна статистика Polk.
Продажбите на „Форд Фокус“ нараснаха с 20% през първото полугодие на 2013 г. в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 589 709 регистрирани автомобила. Резултатът се дължи основно на растящото търсене от клиентите в Китай и други азиатски държави. Продажбите на „Фокус“ с ръст от 137% спрямо 2012 г. или общо 202 380 автомобила, превърнаха Китай в най-големия пазар в света с 1/3 от продажбите на „Фокус“.
„Новият „Фокус“ е високотехнологичен и отговаря на естетическите ми изисквания. Значително се е променил спрямо предходния модел. Управлението на автомобила е страхотно. По време на тестовото пътуване, новият Focus завиваше плавно. Като цяло, е най-добрата комбинация от външен вид, пътно поведение, стойност и икономичност“, казва по този повод Ксиао Бинг, 31-годишен мениджър продажби в IT фирма в Пекин и нов клиент на „Фокус“.
Клиентите реагират ентусиазирано на модела и в други азиатски страни. През септември, според данните на „Форд“ продажбите на „Фокус“ са с ръст от 193% в Индонезия, 72% във Филипините и Виетнам и 42% в Тайланд.
„Фиеста“ се нарежда до „Фокус“ като един от петте най-продавани автомобила по света и заема първото място като най-продавания малък автомобил глобално с 356 434 регистрации през първата половина на 2013 г.
„Фиеста“ има фантастичен прием, а „Фокус“ се представя все по-добре - особено в Китай. Това е стратегията One Ford в най-доброто й проявление: страхотно изглеждащи автомобили с чудесна икономичност, водещи качество и технологии и ненадминато удоволствие от управлението“, заяви Джим Фарли, вицепрезидент глобален маркетинг, продажби и услуги за „Форд“ и „Линкълн“.
Световните регистрации на двата хитови модела възлизат на общо 946 143 автомобила за първите 6 месеца на тази година, представляващи 8% ръст.
Насърчен от отличните резултати, „Форд“ връща в играта един от най-масовите си модели - „Ескорт“. Още през пролетта концернът намекна за подобно намерение, след като показа на изложението в Шанхай концептуален модел с това име.
Сега вече няма място за догадки, след като изданието Auto.sohu.com публикува снимки на модела от патентното ведомство на Китай. За разлика от предшественика си новият „Ескорт“ ще се предлага само като седан. На първо време моделът ще бъде предназначен за Китай, както и за развиващите се страни, а по-късно ще се появи в Европа.
Засега се знае само, че бъдещият „Ескорт“ е по-малък на размери и цена от най-евтината модификация на „Фокус“. Външният вид на модела е изцяло в стила на новото „Мондео“, като решетката е взаимствана от баровския „Астън Мартин“, а фаровете - от прогресивната „Фиеста“. За модела засега се предвижда бензинов двигател с малка мощност и механична скоростна кутия.