В катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи трисагий в памет на жертвите от катастрофалните наводнения.

На излизане от катедралата президентът Росен Плевнелиев даде кратко изявление, в което заяви, че кметът и областният управител трябва да излязат и да отидат при хората. Държавата ще направи всичко възможно да подпомогне бедстващите от цялата страна, категоричен бе държавният глава.

Днешният ден е ден на национален траур за отнетите от природната стихия невинни жертви от Варна и Добрич, но днешният ден е и ден на национална съпричастност със семействата на загиналите. Но този ден трябва да бъде и ден на национална солидарност, защото след голямата мъка трябва да дойдат изводите и държавата, която е на страната на хората, която всеки ден е там – на място и държава, която гражданите да припознаят като своя, заяви Плевнелиев.

Мерките са ясни, те трябва да бъдат ефективни, целенасочени и конкретни, продължи президентът и призова: Кметът и областният управител трябва да бъдат не на бюрата си, а там на място. Комисиите трябва да заработят мащабно и денонощно. Държавата в лицето на правителството е пожелала, ангажирала се е и е дала всички гаранции, че хората ще бъдат обезщетени. Комисията по бедствията и авариите трябва да заработи извънредно и да изпрати представители тук на място.

Днес ние сме опечалени, но от действията ни от тук нататък ще зависи дали гражданите ще имат повече вярва и ще се върнат към държавата си, заяви президентът и благодари на стотиците доброволци, дошли от цялата страна, за да помогнат на варненци.