Русенка даде под съд мъжа, с когото живяла 19 години под един покрив и от когото има син, защото я пребивал зверски. И Русенският районен съд го осъди да й плати 3700 лева обезщение за системното унижение и тормоз, на което била подлагана.
Делото е едно от най-тежките и същевременно съвършено типично за всеки случай на домашно насилие. От него става ясно, че жената е била тормозена години наред, но е търпяла заради детето. Докато през 2010 година не издържала и се изнесла от дома си. Напуснала и работа, защото двамата имали и общ бизнес.
Повечето истории за съпружески драми свършват дотук, но не и тази. Бившият й мъж още повече се вбесил и не само не спрял да я малтретира, но станал още по-жесток. На няколко пъти я хващал и пребивал безмилостно с юмруци, влачил я по стълбите, късал цели кичури коса от главата й. И дори и счупил носа, та се наложило жертвата да се оперира.
Накрая жената подала молба в съда да бъде издадена заповед за защита и да бъде забранено на бившия й да я доближава. И я получила. А после завела дело за обезщетение заради претърпения тормоз - нещо, което жертвите на домашно насилие почти никога не правят.
Вместо да кротне, съпругът й подал контраиск. И също поиска обезщетение от жена си - защото го изложила във Фейсбук. Написала защо всъщност вече не работи във фирмата и с това му образувала стрес и притеснение. Нещо повече - бабаитът яростно отрича пред съда да е бил бившата си половинка, защото бил болен и инвалидизиран.
Съдът обаче не прие оправданията на побойника и го осъди да плати на жена си. Друг въпрос е дали това решение ще влезе в сила - със сигурност семейната битка ще продължи и в Окръжния съд.