Окръжните магистрати Искра Блъскова и Росица Ангелова са декларирали желание да заемат поста на председател на Русенския окръжен съд. Както „Утро“ писа, първата ясна кандидатура бе на председателя на Районния съд Венцислав Василев.
Съдията в Окръжен съд Искра Блъскова има 35-годишен стаж в съдебната система. Кариерата й започва през 1978 година като младши съдия. От 1980 година работи като съдия в Районния съд, а десет години по-късно става съдия в Окръжния съд. Между 1985 и 1990 година е заместник-председател на Районния съд, а от 1993 до 2003 година е заместник-председател на Окръжния съд. Съдия Блъскова завършва средното си образование в училище „Христо Ботев“ през 1972 година, а 1976 година се дипломира като юрист в СУ „Св.Климент Охридски“.
Колежката й Росица Ангелова има 16-годишен стаж като съдия и 1 като младши прокурор. Ангелова постъпва като стажант съдия през 1996 година, а през 1997 година става младши прокурор в Окръжна прокуратура. Между 1998  и 2006 година е съдия в Районния съд. За година е и негов заместник-председател. От 2006 година до момента е съдия в Окръжния съд. Съдия Ангелова завършва средното си образование през 1990 година в беленското училище „Панайот Волов“, а през 1996 година получава юридическата си диплома от СУ „Св.Климент Охридски“.
Биографиите, концепциите за управление на Русенския окръжен съд и декларациите за имотното състояние на Блъскова и Ангелова са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Там е достъпна и информацията за третия претендент за ръководния пост - председателя на Русенския районен съд Венцислав Василев.
Конкурсът за административен ръководител на Окръжния съд бе обявен заради изтичащия втори и последен по закон мандат на настоящия председател Даринка Алексиева.