Пълна логистична и финансова подкрепа са готови да окажат на засегнатите от наводненията райони във Варна, Добрич, Велико Търново и Габрово кметовете, участвали в заседанието на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Това съобщи кметът Пламен Стоилов след завръщането си от националната среща в Карнобат. Той подчерта, че специално Русе има готовност да прати в Добрич техника и екип за отводняване, ако това се наложи.
Сдружението на общините е решило още да разкрие банкова сметка за набиране на средства в помощ на засегнатите от природната стихия.
По отношение на ситуацията в Русе кметът коментира, че не бива да се създава психоза, тъй като още в петък е извършена пълна инспекция на опасните райони в Общината. Нивото на река Дунав е под 3 метра и е напълно безопасно, а „Паркстрой“ почисти дерето в Червена вода, което беше сериозна предпоставка да се залее селото, каза Пламен Стоилов.
Според него трагедията, която сполетя България, основно се дължи на липсата на превенция. Години наред дигите не се поддържаха, средства за това или не се отпускаха, или пък бяха изключително недостатъчни, държавата не подпомага общините за почистване на деретата, а това е сериозна причина за разливи, подчерта Стоилов.
Той съобщи още, че по време на заседанието в Карнобат кметовете са се обединили около искането Министерството на финансите да възстанови спрените плащания по оперативните програми. За пръв път сме изправени пред реални фалити на общините. За да не се случи това, незабавно трябва да се отпуснат 200 млн. лева за тези плащания, коментира Стоилов позицията на сдружението. И уточни, че макар Русе да не е застрашен фалит, той се солидализира с колегите си.
НСОРБ е обсъдило и новата методика за определяне на такса смет. Кметовете категорично са против нея, тъй като това ще увеличи 3 пъти размера на таксата, което би било непосилно за хората.