500 трюфела, направени от висококачествен белгийски шоколад, продава от вчера благотворително ресторант „Планет фууд“ на улица „Александровска“. Амбицията на управата на заведението е луксозните бонбони да бъдат продадени за една седмица, а парите от продажбата им да бъдат преведени на сметката на Българския червен кръст, за да стигнат до нуждаещите се във Варна и Добрич след тежките наводнения.
„Идеята дойде в петък вечерта. Целта е хората да получат нещо за помощта, която дават, и така да се ангажира вниманието им“, обясни собственикът на ресторанта Дария Русанова. Всеки трюфел ще се продава за 1 лев, а самата Русанова се надява купувачите на бонбоните да пуснат и поне един SMS на номер 17 777 с текст VARNA в подкрепа на бедстващите. Трюфелите се предлагат в седем различни вкуса. Освен парите от тях, заведението ще отделя и 10% от цените на поръчаните сладкиши, които ще бъдат преведени по сметката на БЧК.
Помощи за съсипаните от пороите домове във Варна  събира и сдружение „Център Динамика“. Пунктът на ул.“Панайот Хитов“9 вече е посетен от русенци, които са дарили веро и тоалетна хартия.
„От Варна ни насочиха към събиране на препарати за почистване. Къщите в кв.“Аспарухово“ тънат в голяма мизерия и трябва да се чистят и мият, а материалите не достигат“, обясни за „Утро“ Деана Димова.
Пунктът ще бъде отворен всеки ден до 19 часа. На 25 юни ще бъдат натоварени събраните помощи, а дарителската кампания най-вероятно ще продължи и след това. Апелът към русенци е който има възможност да предостави веро, течен сапун, белина, ролки хартия, както и всякакви препарати за почистване. Телефонът за връзка с организаторите е 082/ 82 67 70.