„Какво виждате в ръцете ми? Едно дърво! Но от това „дърво“ ние, музикантите, правим музика!“. Така започна първият урок от програмата „Фортисимо в клас“ в русенското СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“. А „уводните думи“ на Хари Ешкенази, директор на творческия проект „Фортисимо“, след първоначалното стъписване на четвъртокласниците предизвикаха истински фурор. Ешкенази не само показа цигулката и свири на нея, но покани настойчиво децата да я пипнат и да пробват сами да посвирят.
От тази учебна година четири русенски училища - Европейското, „Христо Ботев“, „Възраждане“ и „Васил Левски“ се присъединяват към семейството на „Фортисимо“. Около 600 деца от четвъртите класове в часовете по музика ще посрещат музиканти от оркестъра на Русенската опера. Те ще ги запознаят освен с цигулката, още с контрабаса, виолончелото, кларинета, тромбона, валдхорната, тромпета, флейтата и ударните инструменти. Обичайно урокът ще започва с музика от филм, която децата познават, а веднага след това ще чуват класическо произведение, обяси Хари Ешкенази. Втората половина на часа ще бъде за пряко докосване до инструментите.
Радвам се, че вече и Русе е включен в тази програма, каза Ешкенази. „Фортисимо в клас“ работи трета година и опитите са установили, че точно в четвърти клас децата най-добре възприемат запознанството с азбуката на класическата музика. Забавно е и много се веселим в тези часове, а когато започнат уроците с ударните инструменти, за това обикновено научава цялото училище, разказа Ешкенази. Идеята е децата да научат, че има и „друга“ музика, да усетят очарованието на класиката и сами да пожелаят да отидат на „истински“ концерт, каза цигуларят.
Финалът на първото издание на „Фортисимо в клас“ ще бъде на 16 април, когато ще се състои големият концерт за всички участници. Тогава ще свирят музикантите-“преподаватели“, младите цигулари Мартин и Александър Зайранови /на 14 и 12 години/, а Адриана Николова-Печенката ще изпълни бийтбокс арии на Кармен. Диригент ще бъде Максим Ешкенази, а актьорът, който ще се включи в концерта, ще бъде или Александър Сано или Валентин Ганев, и двамата свързани с Русе.
Впрочем, русенци могат още на 2 ноември да се присъединят към „Приказките за флейта“ на програмата „Фортисимо фамилия“, които ще разкажат и покажат в салона на Операта флейтистката Цветелина Белева и актрисата Мария Силвестър.