Традиционният русенски празник на литературата „Русе пише“, който ежегодно организира сдружение „Брод“ със съдействието на Общината, ще се проведе за пореден път в понеделник. Този път център на проявите ще бъде Клубът на дейците на културата - място емблематично за премиери на книги, литературни четения, срещи и разговори с хората, които са посветили себе си на нелекото, но благородно занимание с книжнина.
Празникът „Русе пише“ започна своето съществуване през 2009 година, като оттогава ежегодно присъства в афиша на Есенния салон „Култура“ на Община Русе. Той се превръща в притегателна точка за автори и читатели от града, от страната и от чужбина, които обменят впечатления както за книжната продукция на родни и задгранични писатели, така и за явления и тенденции в литературата. Едно от събитията, които винаги приковават вниманието на участници и публика, е представянето на поредния брой на единственото русенско списание за литература и култура „Брод“. 
В тазгодишното издание тематиката на събитието се групира около три основни посоки. Първата е линията, по която сдружение „Брод“ работи последователно вече повече от десетилетие - работата с младата читателска /и авторска!/ публика, която в различно време беше представлявана от младежките творчески школи „Брод“, от постоянната рубрика „Находка“ в списанието „Брод“, което сдружението издава. С други думи, връзката на пишещите с младите хора - бъдещи автори и бъдещи читатели. Тази година ще продължи подетата на миналите празници инициатива на сдружението за създаване на литературната карта с паметните места в Русе, които са белязани от творческото присъствие на именити писатели и изследователи. Преди година група гимназисти обходиха и набелязаха на картата на града старите русенски къщи, където са живели Иван Вазов, Елиас Канети, Майкъл Арлен, спряха и на пристанището, откъдето е описал своите впечатления от Русе големият датски разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Тази година гимназистите ще се съберат в КДК на 28 октомври в 15 ч, за да продължат да маркират на картата други места, свързани с русенската литературна история.
От 17 ч започва новата инициатива на организаторите на празника. Те са амбицирани „да приведат в действие“ логото „Русе пише“ и канят всички, които желаят, да запишат на специално подготвени листчета свои впечатления, размисли, вдъхновения, огорчения, пожелания, послания и мечти, насочени към града на Дунава. Темата на своеобразния блицконкурс е „Русе в изречение и половина“, като, разбира се, „половинката“ е повече метафора, която да наведе участниците на мисълта за афористичността и „краткостта“, която според Чехов е сестра на таланта. Русе „ще пише“ и по време на следващата точка в програмата, когато от 18 ч отново в КДК ще бъде представен новият брой на списание „Брод“. Посланията ще бъдат събирани и известно време след приключването на празника, за да бъдат обработени и издадени в симпатична книжка със забавни илюстрации. Организаторите се надяват така да получат живот и идеи, които да оживят културния пейзаж на Русе в светлината на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. И тъй като инициативата е обявена именно като блицконкурс, най-сполучливите и най-ярки изречения ще бъдат отличени със символични  награди, които сдружение „Брод“ ще връчи по време на презентацията на бъдещата книжка.