Изчезването на цели пчелни семейства от кошерите е световен феномен, който науката все още не е изяснила, но голяма част от случаите у нас се обясняват просто с кражби. Това каза за „Утро“ Пламен Христов от Института по животновъдни науки в Костинброд, който вчера гостуваше в Русе, за да изнесе лекция за зазимяването на кошерите пред русенските пчелари.
Парадоксално, но кражбите на пчелни семейства зачестяват в последните години заради множеството европейски програми за подпомагане на бранша. Ангажиментите, които пчеларите поемат, изискват те да покажат нови кошери и пчели и най-лесният начин е да се похити собствеността на някой друг. Естествено е това да се направи през зимата, когато за изчезването може да има и други причини - примерно медът свършва в студовете и пчелите измират от глад. Злосторниците сменят пълните пити с празни и собственика на кошера се изправя пред случай на „мистериозно“ изчезване.
Кражбите обаче не могат да обяснят феномена на празните кошери, който си остава загадка, продължаваща да мъчи учените по цял свят, категоричен е експертът. Той даде пример със стар пчелар с 220 кошера под строг надзор, откъдето пчелите са се изпарили яко дим без никакви видни причини.
Вземахме празни пити от такива кошери и ги слагахме на други, за да проверим дали има някакви болести в тях, но нямаше никакъв проблем - опразнените пити се пълнеха и пчелите си работеха без проблем. Пращали сме такива проби на лаборатория в Швеция, за да ги провери за опаразитеност с акари, но анализът показа 10-12%, но това не е толкова много, че пчелите да избягат, каза Христов.
Според експерта може да има много причини пчелите да напуснат кошерите и най-често това се дължи на акари. Съществува и вид муха, която снася яйцата си в пчелите. Такива случаи са описани отдавна, при дисекция на пчели са намирани ларви на муха. Мухите обаче не летят през зимата и такива случаи са крайно редки. Причина може да са използвани хербициди, от които пчелите губят памет и ориентация и не могат да се върнат в кошерите. Битуващото вярване обаче, че GSM-ите пречат на насекомите, е несъстоятелно, категоричен е Пламен Христов. Такива изследвания също са правени, наблюдавахме кошери, разположени непосредствено до антена на един мобилен оператор и с тях нямаше никакви проблеми, каза той.