Русенският алпинист от клуб „Бяла звезда“ Явор Асенов, неговите приятели Андрей Димитров и Пламен Иванов и още трима техни колеги от страната ще предприемат на 1 ноември пътуване до Непал. Целта им е да извършат трекинг /голям туристически пешеходен поход/ в подножието на хималайския връх Анапурна. Те трябва да стигнат на височина от 4200 метра в подножието на 11-ия по височина връх в света -  8091 метра. Нашите хора няма да атакуват върха, тъй като експедицията им ще е предимно с тренировъчен характер.
Асенов, който е адвокат, и съмишлениците му ще поемат на 1 ноември към непалската столица Катманду. Програмата им за 3 ноември е голямо предизвикателство - те трябва да си осигурят транспорт и да прекосят най-дълбоката долина в света - Кали Гандаки. Разликата в денивелациите на впечатляващата Кали Гандаки между най-ниската й точка и околните масиви достига около 7000 метра! Първо се преминава през джунгла, после долината се стеснява до дълбоко ждрело, за да достигне до пояс от иглолистни гори. Промяната нататък пък е пейзаж с почти изчезнала растителност.
Походът до подножието на Анапурна ще е своеобразна почивка за Явор Асенов, защото съвсем наскоро той се завърна от голяма експедиция в Кавказ, където покори грузинския връх Казбек /5033 метра/.