37-годишен американски ясен бе отсечен днес от екип на „Паркстрой“ на ул. „Омуртаг“ пред номер 15. Направи го по предписание на ландшафтния архитект на Общината Йоланта Чолакова.  
Според жители на улицата това е неразумна мярка, тъй като дървото не е изгнило и в него има още живот. Становището на специалиста обаче е друго. От него става ясно, че на 31 май е бил подаден сигнал на тел. 112 за счупен клон, на който реагирал екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“. По същото време била направена проверка и от Общината. Тогава било установено, че клонът се е отцепил следствие на проливните дъждове. Според Йоланта Чолакова нарушен е балансът на наземната част и това налага спешни мерки за обезопасяване. „Нараняването на ствола е в горната част, но е на голяма площ и не е достатъчно високо, за да се предложи резитба за тотално орязване на короната с цел запазване на дървото и последващото му възстановяване“, пише в становището й. За да се избегнат инциденти, специалистката предлага премахването на дървото. По данни от паспорта му обиколката на ствола му е 130 см, а височината му е 9,5 метра.
Зам.-кметът Свилен Иванов каза, че не може да оспорва компетентното мнение. Той обаче увери гражданите, че Общината ще извади коренището и на негово място ще засади ново дърво. Това обаче щяло да стане наесен. Зам.-кметът помоли хората за всеки случай да внесат писмо с такова искане.