Затворник поиска 5000 лева обезщетение от прокуратурата, защото бил осъден за деяния, извършени в „болестно състояние“, и му били нарушени всички човешки права.
Д.С. е неколкократно осъждан. През август миналата година Русенският районен съд го наказа с две години решетки при първоначален общ режим, защото наел стая в елитен хотел с чужда лична карта, а после си тръгнал оттам с монитор за 260 лева, собственост на хотела.
Според данните по делото, болестното му състояние е следствие от факта, че е злоупотребявал с наркотици. Заради тях е бил настанен и на лечение в затворническа болница през 1999 година. Лекуван е и след това, но според съдебните психиатри е напълно годен да разбира какво върши и че то е незаконно. Затова бил и осъден.
Именно по тази причина - че според лекарите Д.С. е бил вменяем, както и поради факта, че е имал назначен служебен адвокат, на когото е платила държавата, а отделно и баща му е бил приет като защитник по делото с монитора, съдът отхвърли иска срещу прокуратурата. Но това е решение само на първа инстанция, много е възможно то да бъде атакувано и пред РОС.