Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия празнува 65-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан с цяла седмица различни инициативи, съобщиха вчера на пресконференция директорът Камелия Денчева и председателят на училищното настоятелство Валери Матеев.
Голямата новина е, че професионалната гимназия смята да смени своя патрон. Сега той е поетът-строител Пеньо Пенев. От училището пазят в тайна новото име, защото искат да го обявят след тържествения учителски съвет в понеделник. Не е изключено школото да заложи на канадския строителен предприемач и филантроп Игнат Канев, макар че засега това е само непотвърдено предположение.
Началото на тържествената седмица ще бъде поставено в петък, в навечерието на Димитровден, празника на строителите. Тогава 3 отбора ученици ще се състезават да зидат, да лепят фаянс и теракот. Във вторник възпитаници на гимназията ще мерят сили в турнири по тенис на маса и шахмат.
На 30 октомври училищните събития ще придобият общоградски характер, защото в алеята на бул. „Цар Освободител“ ще бъде поставена екоскулптура. Произведението се реализира по проект „Фокуси“, финансиран от Общината. По него беше обявен конкурс за идеен проект с румънско участие. В понеделник комисия от архитекти и дизайнери ще определи най-добрия, а учениците от „Интериорен дизайн“ ще го превърнат в реалност. Едновременно с поставянето на скулптурата в алеята ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под наслов „Нарисувай Русе“. В него ще вземат участие 20 деца от основни училища. Латексовите бои осигурява „Мегахим“. На 31 октомври гимназията ще открие новия си фитнес салон, оборудван с 1750 лева, които бяха събрани по време на търга на керамични изделия на ученици.
На самия 1 ноември от 10 часа в Операта ще започне празничният концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“, възпитаници на Училището по изкуствата, състави от Младежкия дом. Специален гост ще бъде второкурсникът в НАТФИЗ Яцек Янев, бивш ученик на Строителната гимназия. Той заедно с партньорка ще представи пантомимичен етюд. На най-заслужилите учители, ученици, бивши възпитаници, настоятели и дарители ще бъдат връчени специални плакети, изработени от скулптора Даниел Кънчев, преподавател в школото.
Вечерта в ресторант „Рига“ ще се проведе традиционната среща на поколенията. Сред възпитаниците на гимназията са зам.-кметът Димитър Наков, временно изпълняващият длъжността гл. архитект Живка Бучуковска, новият шеф на ОД на МВР-Русе Георги Великов, директорът на РДНСК Кремена Попова.
65-тата годишнина на професионалната гимназия се свързва и с началото на строителното образование в Русе. То е поставено през 1948 година със създаването на Школата за строителни кадри, чийто наследник е днешната гимназия. В момента в училището се обучават редовно 350 ученици, отделно има задочници. Има и общежитие за 100 младежи. Към училището функционира лицензиран център за обучение на възрастни по 10 професии. Изпълняват се множество европейски и национални проекти. Скоро предстои да започне реализацията на проект за 100 хил. лева, по който два кабинета ще бъдат оборудвани с 28 най-модерни компютърни системи и софтуер за проектиране.