Бившият кмет на Две могили Драгомир Дамянов е готов да приеме няколко семейства бежанци от Сирия в свой имот в Две могили и да им осигури работа в шивашката си фирма „Жокей“, потвърди той пред „Утро“.
За настаняване може да се използва сградата на някогашния Битов комбинат, където обаче ще се наложи ремонт.
Сградата не е пригодена за жилища, поясни Дамянов. Той е на мнение, че няма нищо опасно в това да се помогне на хора, които търсят спасение от войната и едва ли жени и деца могат да навредят. Още повече, че те ще работят и достойно ще изкарват хляба си в България.
Вчера зам.областният управител Милена Хинкова се срещна с президента на русенския дамски клуб „Зонта“ Милка Трифонова, която също е съпричастна към идеята на бизнесмена Драгомир Драганов. Хинкова е препоръчала да се следва държавната политика по този изключително важен въпрос и да не се предприемат никакви действия, които не са съгласувани с правителството и службите, отговорни за бежанците.
На територията на Русенска област няма нито едно подходящо място, където да бъдат настанени големи маси хора. Разрушени са бившите поделения, пионерските лагери и базите на консервните комбинати. От друга страна според закона в район на 50 километра от държавна граница не могат да бъдат настанявани бежанци.
Шефът на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов потвърди тази картина и обясни, че хуманитарната организация продължава да набира дарения от дрехи и одеяла за бежанците.
Това, което ще бъде направено със сигурност, е да се организират дамите от клуб „Зонта“, които да изпратят към бежанските центрове перилни и почистващи препарати, лични хигиенни средства и памперси за най-малките деца.