МВР вече ще спира само нарушителите на пътя и така познатите на всички шофьори катаджийски въпроси „К‘во прайм?“ и „Как решаваме проблема“ отиват в историята, заяви вчера в Русе Цветан Цветанов.
Министърът е възложил на ГД „Национална полиция“ да изготви механизъм автомобилите, които спазват закона, да не се спират, за да не се дава възможност на униформените да си търсят поводи за изнудване на водачите. Темата ще бъде обсъдена на предстоящото национално съвещание на МВР в Стара Загора и после всички полицейски дирекции и управления ще получат писмени указания.
Основните служители на реда, които извършват рекет, са катаджии и гранични полицаи. С новия ред ще си отдъхнат и преминаващите чужденци, а това ще подобри имиджа на страната, заяви Цветанов, който се срещна с ръководния състав на Областната дирекция на МВР, за да обсъди мерки срещу корупцията сред служителите на МВР.
Знаете, че преди осем месеца в Русе бяха отстранени 10 катаджии, които са събирали рушвети на пътя. Те вече са уволнени и независимо че обжалват в Административния съд, тяхната практика да се спират избирателно автомобили с чуждестранни регистрации вече е преустановена, посочи министър Цветанов.
Новото правило няма да важи само по време на специализирани полицейски операции по конкретни случаи, когато всички коли ще бъдат спирани.
В момента има постъпили единични сигнали от български и чужди граждани за рекет от служители на КАТ в страната и за продажба на винетки за 10 евро, вместо за 10 лева, но проверките по тях още са в ход, каза Цветан Цветанов. По думите му тези сигнали вече са намалели както при нашите власти, така и в съответните посолства. За намаляването на сигналите за корупция са допринесли още камерите по пътищата. Така катаджиите нямат пряк контакт с нарушителите и не вземат пари на ръка. Събраните от глобите средства пък се използват за закупуване на нови камери за контролиране на скоростта, на светещи знаци и за изграждане на безопасни зони за пешеходците.