„Изгорелият“ театър в Пловдив ще гостува на „горялата“ опера. Така, с малко мрачно чувство за хумор, определят предстоящото театрално гостуване в Русе организаторите на гастрола на пловдивския драматичен театър. Шегата обаче веднага остава настрани, щом стане ясно, че иде реч за първото излизане извън Пловдив на нашумелия спектакъл „Възвишение“ по не по-малко нашумелия роман на писателя Милен Русков. Спектакълът, режисьор на който е именитият Иван Добчев, превръща във впечатляващо сценично действие романа, признат за литературно събитие в съвременната родна литература. Впрочем, романът участва в тазгодишния национален литературен конкурс „Елиас Канети“, резултатите от който ще бъдат обявени на 31 октомври на тържествена церемония в Доходното здание.
На сцената в Доходното трябваше да се изиграе и спектакълът на пловдивския театър, но очевидно по някаква причина това няма да стане. Това едва ли ще се превърне в драма за екипа на постановката, след като за броени дни пловдивчани успяха да трансформират декора и играта на актьорския състав след пожара в театъра в Града под тепетата и целият фестивал се прехвърли в залата на Дома на културата „Борис Христов“.
В Русе идването на „Възвишение“ се организира от екипа на Военния клуб. Постановката е продължение на нашия фестивал „Сцена край реката“, обясни началникът на клуба Огнян Жеков, като припомни, че именно с „Възвишение“ стартира преди около месец международният есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Русенци ще видят спектакъла на 5 ноември от 19 ч в салона на Русенска опера. В главните роли са Бойко Кръстанов, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Красимир Василев, Петър Тосков и други. Те пресъздават един отрязък от епохата на българското Възраждане, като вплитат в сюжета комично-драматични ситуации от безумния водовъртеж на своята „револуция“. Самият автор на романа Милен Русков блестящо се справя с амбициозната задача да накара своите герои да говорят на специфичния стародавен котелски диалект. Очаква се Русков също да присъства на русенското представление.