Съвременна мистерия за преследване на имане, в която са замесени български политици, професор, разстрелян силовак, масони офицер от НСБОП разказва колоритния бивш депутат от Ямбол Янко Кожухаров. Ключова роля в нея играе застреляният бос на „Мултигруп“ Илия Павлов.
Според разказаното от бившия депутат от СДС Янко Кожухаров пред в.„Уикенд“, Илия Павлов бил погубен заради проклятие на римско имане.

Историята се върти около разказа на офицер от НСБОП, според когото някогашният шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов обещал да излекува от рак в чужбина някой си бай Марин Иманяра от сливенското село Рачица, ако му каже къде има скрито римско злато и му даде карта на римски тунели под земята. Но след това забравил да изпълни своето обещание...

Иманярът обяснил къде трябва да се копае. Павлов организирал прекопаването на указаното от стареца място, но не били намерени чак толкова несметки съкровища, както се очаквало. Всичко това става през 1992-1993 година, когато Павлов вече е регистрирал фирма и ставал бизнесмен.

За римските тунели и богатства в Сливенско знаели само хората от ДС. Копаело се денонощно и се докладвало на боса Павлов. Понякога той дори присъствал на разкопките, твърди Кожухаров. Предполага се, че бъдещия шеф на „Мултигруп“ все пак е изровил достатъчно имане защото оставил на мира Иманяра.

Говори се обаче, че както всяко съкровище и това било прокълнато от римляните, за да се възроди римската империя. Това не се случило, но прокобата действала и застигнала Илия Павлов и родата му“, обобщава Кожухаров.