Третото издание на фестивала за градска култура „Аз, градът“ започва в петък и в продължение на десет дни ще превърне целия град в ателие за творчество и иновативни идеи. 22 проекта ще представят 33 арт събития на 10 сцени, съобщи вчера началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Началото ще бъде поставено с инсталацията „Аз в Русе“ на международно дружество „Елиас Канети“ пред Доходното здание още в 10 ч в петък. Същия ден от 13 ч тромпетистът Венцислав Благоев ще направи в зала „Русе“ урок по джаз за ученици от Националното училище по изкуствата. Вечерта от 21 ч отново пред Доходното сдружение „Европейски пространства 21“ ще представят аудиовизуалната импресия „Звуци и картини от Русе“.
В събота и неделя русенци ще могат отново да се влеят в багрите и звуците на Римския пазар на крепостта Сексагинта Приста, където основният акцент ще бъдат демонстрациите на древни кулинарни рецепти /4 пъти дневно/. На 21-ви от 18 ч пред Общината Младежкият дом ще направи флашмоб, а на 22-ри отново ще бъде показано музикалното риалити „Опера над Русе“ - оперните солисти Владислава Гарвалова и Петър Костов ще пеят, политайки на два балона над площада. Вечерта започва русенският карнавал, за който „Утро“ писа.
На 23 юни Русенската филхармония от 21 ч на площада пред Общината ще изнесе концерта „Червената цигулка“ с филмова музика. Ден по-късно от 17 ч в Дом Канети ще се състои граждански дебат за архитектура и благоустройство „Визия за Русе“, а в същия час на централния площад ще се разгърне детска работилничка „Градът по Еньовден“. В сряда, 25 юни, от 21 ч пред Съдебната палата студио за модерен балет „Фрийдъм“ ще покаже своя танцов спектакъл „Имало някога“, в който Русе се преоткрива като място за вълшебства. Може да е странно, но в детските представи Вазата в парка е дом на феи, в Телевизионната кула живее Рапунцел, а в сградата на жп гарата се намира Спящата красавица, каза художественият ръководител на „Фрийдъм“ Анита Асенова.
Едно от интригуващите творчески приключения в „Аз, градът“ обещава да бъде уъркшопът „Русе през камера обскура“ на Художествената галерия. Младата Райна Власковска, която е завършила фотография в НАТФИЗ, ще учи русенчета как да снимат по старинния метод на „камера обскура“, а на 26 юни русенци ще видят инсталацията - резултат от обучението, и изложба на Власковска.
Другите събития, които със сигурност ще привлекат вниманието, са „Джаз под звездите“, който организира Клубът на дейците на културата на 27 юни от 21 ч пред Доходното, клоунадната игра на студентския театър „Пирон“ „Чергите, шарените“ /28 юни от 21 ч в Дълбокия път под „Рига“/, мобилната интерактивна инсталация „Съзнателно кино“ /на 26, 27, 28 и 29 юни в парка, в кв.“Здравец Изток“, „Дружба-3“ и пред Съдебната палата/. За първи път във фестивала се включват и рокерите от мотоклуб The Thunders, които в рамките на „Аз, градът“ ще проведат на 27 и 28 юни своя Мото рок фест на хижа Приста.
В двата финални дни на фестивала, 28 и 29 юни, пред Съдебната палата ще има Детски панаир на изкуствата. Панаирът с ателиета и забавни игри за русенчета се организира от фондация „Изиарт“, председател на която е дъщерята на президента Желю Желев Станка. „Аз, градът“, ще завърши с акции по кея под наслов „Дунавски залез“ и рок маратон, като така Русе ще се впише и в програмата на традиционния европейски Ден на река Дунав.