35-годишен русенец е сред разбитата от мадридската полиция в понеделник 9-членна джихадистка организация, която вербувала в Испания бойци за свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Ислямска държава в Ирак и Левант“. Тя се прочу особено много с кланетата в Сирия, а през последните дни и с окупацията на обширни райони в Северен Ирак.
Дениз Ибрям Реджеб е роден през 1979 година в Русе. Той изпълнявал ролята на свръзка между лидера и оперативното ядро. Останалите задържани са испанец, аржентинец и шестима мароканци, сред които и водачът на групата.
Полицейски служители от Русе вчера потвърдиха пред „Утро“ ареста на Реджеб, но обясниха, че не се занимават със случая. МВР пък не изнесе повече подробности по разработката, тъй като разследването продължава и всички действия са засекретени.
Първоначално на 16 юни в 5,30 часа сутринта са арестувани осем души във ферма в Санта Крус де Пинарес, на 100 км от Мадрид. Именно там групата се е събирала при абсолютна конспирация, за да се подготвя за „свещена война“. Във фермата се е извършвало и радикализирането на вербуваните в името на исляма бойци, усъвършенствала се е боеспособността им и се е сплотявал бойният колектив. По-късно през деня е бил арестуван и русенецът Дениз Реджеб, който е в Испания от няколко години.
Разбитата джихадистка мрежа, която се нарекла „Бригада Ал Андалус“, е станала много активна в последно време. Агресивните ислямисти, които по принцип са под контрола на службите в целия свят, са показали, че стават заплаха за националната сигурност на Испания и държавата е нанесла превантивен удар за разтурване на организацията.