Българският медиен съюз изразява своя протест във връзка с гибелта на руските журналисти Игро Корнелюк и Антон Волошин, загинали в Украйна, докато са изпълнявали своите служебни задължения.

Особено тревожна е информацията на очевидци на трагичното събитие, че военните, насочили оръжия към членовете на журналистическия екип, са виждали и знаели, че стрелят срещу невъоръжени и мирни хора.

Подобно насилие над журналисти е директна атака към свободата на словото, абсолютно несъвместима с европейските ценности и демократичните правила. Това е събитие, което не бива да се повтаря. Нищо не оправдава украинските военни власти за извършеното тежко посегателство, както нищо не оправдава всяка власт, която посяга на медиите, на правото на информация.

Присъединяваме се към всички световни организации, които призовават за спиране на насилието в Украйна, за предотвратяване на безсмислените човешки жертви.

Членовете на Българския медиен съюз изразяват своите искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите колеги и към цялата руска медийна общност.