Четири години и осем месеца затвор, 80 000 лева обезщетение за причинени вреди и 3635 лева за съдебни разноски. Това е наказанието на А.В., който така зверски пребил свой приятел, че го оставил сляп и с двете очи. Това е окончателното решение на Русенския окръжен съд, който намали с две години и четири месеца наказанието, дадено на А.В. от Районния съд.
Всичко започнало, когато Н.З. споделил с А.В., че има нужда от пари, а той като истински приятел предложил да му помогне. Двамата се споразумели А.В. да изтегли 3300 лева кредит на свое име, а Н.З. да му погасява вноските от 110 лева всеки месец. Речено-сторено, заемът бил взет на 27 март 2012 година, изпадналият в беда Н.З. получил 2200 лева, а останалите „приятелят“ задържал за себе си като възнаграждение за направения жест.
Първият месец минал гладко, но на втория Н.З. пак бил без пари. Кредиторът му го заплашил, че няма да търпи закъснения и при следващ път ще го пребие. И очевидно изобщо не говорел празни приказки, защото още следващия месец, недоволен, че „длъжникът“ му дава само 100 лева, започнал да го рита и удря, и то в дома му пред очите на майка му. А за довиждане заявил, че си иска всичките пари веднага, които според него били 4000 лева.
На 29 юни А.В. извикал Н.З. в Парка на младежта, където го чакал с още двама приятели. Когато Н.З. решил да си тръгне, след като обещал да върне парите, компанията тръгнала да го изпраща. И на безлюдно място в парка А.В. нападнал с удари и ритници в лицето, гърдите, гърба, ръцете и краката Н.З., който бил повален безпомощен на земята въпреки опитите на останалите да озаптят побойника. След това тримата си тръгнали, а пребитият останал да лежи на земята. Когата се свестил, успял да се прибере, но цяла нощ повръщал и се оплаквал от болки в главата. На другия ден лекарите установили множество наранявания - контузия на мозъка, кръвоизливи, кръвонасядания, охлузвания, които временно са били опасни за живота му. Най-жестоки и трайни обаче са пораженията на очите - Н.З. е напълно сляп и с двете.