Три гардероба с костюми и перуки за „Бохеми“ и „Царицата на чардаша“ изгоряха в пожар в Операта през нощта срещу неделя. Благодарение на светкавичната намеса на огнеборците няма сериозни поражения по сградата, която е паметник на културата.
Около 2,30 след полунощ в неделя в пожарната е получен сигнал за пламъци в емблематичното здание. Веднага на място са изпратени екипи, които успели да сведат щетите до минимум. Но огънят вече бил овъглил част от перуките и костюмите за постановката „Бохеми“, подредени в гардероби до една от страничните врати на сградата, за да бъдат натоварени и закарани в Плевен за предстоящото гостуване на Операта там. Пострадали са и част от костюмите за „Царицата на чардаша“. Пламъците са унищожили и две пердета, декоративни елементи, около 30 квадрата мазилка, а фоайето и коридорът са здраво опушени. За щастие, сериозни поражения по сградата, която беше основно ремонтирана миналата година, няма.
Още през нощта и вчера през целия ден служители на Операта чистеха, проветряваха и се опитваха да възстановят реда. Според тях пожарът е тръгнал от огън, запален от клошар. Около неизползвания страничен вход откъм Митрополията често се навъртали клошари, за които стъпалата отпред са привлекателно място за нощуване. Затова хората предполагат, че и в събота вечерта някой бездомник се е спрял да нощува там, настанил си е кашоните и боклуците и е запалил огън, за да се сгрее. И именно заради този огън може да е станала белята. Предполага се, че огънят е влязъл в сградата от парче велпапе, което се е промушило под вратата. По него пламъкът е стигнал до перде, което е пламнало, а оттам се е прехвърлил към гардеробите с реквизит за „Бохеми“ и „Царицата на чардаша“. Като видял какво е направил, клошарят спешно си е плюл на петите и избягал.
Тепърва полицията ще разследва дали всичко се е случило така - вероятно ще направи и преглед на всички камери, опасали площада и сградите около него, за да се разпознае подпалвачът. Макар че никой не храни надежди, че ако наистина пожарът е предизвикан по невнимание от някой клошар, той ще може да извади пари и да възстанови щетите.
„Истински късмет е, че пораженията не са сериозни, не искам да си помисля какво би могло да се случи, ако не е била бързата намеса на пожарникарите“, казва пресаташето на Операта Сийка Лапачка. И е категорична, че инцидентът няма да попречи артистите на Операта да се представят блестящо в Плевен.