Мозъкът използва съня, за да изчисти токсините, които се натрупват по време на усърдното мислене през деня, установиха американски учени.

Те смятат, че "системата за отделяне на отпадъци" е една от основните причини за съня. Изследването им, което беше публикувано в списание "Сайънс", показва, че мозъчните клетки се свиват по време на сън, увеличавайки пространството между невроните и позволявайки на течността да изчисти мозъка.

Изследователите смятат също, че оставането на някои токсични протеини може да оказва влияние за нарушаването на мозъчната дейност. "Мозъкът има ограничена енергия на разположение и изглежда, че трябва да избира между две различни функционални състояния – будно и съзнателно или заспало и изчистващо", заяви изследователят д-р Майкън Недергаард.

"Това е като да организираш домашно парти. Можеш или да забавляваш гостите, или да изчистиш къщата, но не можеш да правиш и двете неща едновременно", допълни той. Изследването потвърждава откритието от миналата година, че мозъкът има собствена мрежа от "водосточни тръби", известна като глимфатична система, която изхвърля отпадъците от мозъка. Учените, които сканирали мозъците на мишки, установиха, че тази система става десет пъти по-активна, когато мишките спят.

Клетки в мозъка се свиват по време на сън. Това увеличава разстоянието между мозъчните тъкани и позволява проникването на повече течност за изчистване на токсините. Д-р Недергаард счита, че това е жизненоважна функция за поддържането на живота, но тя изглежда невъзможна, докато мозъкът е буден.

"Значението на това изследване е, че според него сънят допринася за възстановяването на функционирането на мозъчните клетки и може да има предпазен ефект", казва д-р Рафаеле Уински-Сомърър от университета в Съри. Много заболявания, които водят до загуба на мозъчни клетки, като Алцхаймер и Паркинсон, се характеризират с натрупване на вредни протеини в мозъка. Изследователите смятат, че проблеми с механизма за изчистване на мозъка може би допринасят за възникването на подобни заболявания, но предупреждават, че са необходими допълнителни проучвания.