Нов вид измама се шири из Русе, предупреди вчера полицията.
Пострадалите са предимно възрастни хора. Непознат заговаря набелязаната жертва на улицата и от дума на дума казва, че много харесва негов златен накит и иска да го разгледа, за да купи нещо подобно на свой близък. Щом човекът доверчиво си даде пръстена, измамникът казва, че паяк му вдига колата и отива да я освободи или пък че го търсят по телефона и трябва да проведе важен разговор. После се отдалечава с бързи стъпки, за да изчезне безвъзвратно заедно със златото.
Първата такава измама в Русе бе направена през юли, когато мъж успя да вземе обеците на жена инвалид в градинка по „Борисова“. През този месец по същата схема са прибрани пръстените на двама старци.
Измамниците са изключително находчиви и комбинативни и измислят какви ли не сценарии да омаят възрастните хора, посочват от полицията. И призовават русенци да бъдат особено внимателни и да не се доверяват на случайни хора, които проявяват интерес към техни вещи. Ако все пак някой пострада, незабавно да позвъни на безплатния номер 112. Колкото по-бързо се обадите, толкова по-големи са шансовете за залавяне на престъпника, посочват криминалистите.