Мъжките екземпляри от нов род катидиди, открит в дъждовните гори на Колумбия и Еквадор, издават най-високочестотния любовен зов, регистриран някога в животинското царство, предаде ДПА, позовавайки се на британски и канадски учени.

Специалистите от университетите на Линкълн, Стратклайд и Торонто съобщават, че любовният повик на мъжките от вида Supersonus aequoreus достига честоти, надвишаващи 150 килохерца.

Амурните песни на насекомите са свръхзвукови - честотата им е над горния лимит на човешкия слух, който е около 20 килохерца.
Катидидите, известни като храстови щурци, са едри зелени насекоми, свързани със скакалците.

Учените допускат, че екстремните свръхзвукови честоти на любовния зов играят роля за защита от хищници като прилепите, които използват ехолокация при ловуване и чуват повиците на потенциалните си "пеещи" жертви като катидидите и жабите.

"Този вид насекоми са се научили как да избягват прилепите, намалявайки времето си за "пеене" и надхвърляйки честотите, доловими за слуха на хищниците", обяснява Фернандо Монтеалегре от изследователския екип от университета на Линкълн.