121 първи за България факти и събития, навлезли в страната от Русе, се превръщат във вдъхновение за 10 водещи български и европейски скулптори. От вчера те са се заели да сътворят от могъщи стъбла на ясен и бял и чер дъб своите артистични представи за първата павирана улица, първия асансьор, първите улични фенери и други европейски чудеса, които са имали своята българска премиера в Русе.
Разгръщането на фантазията и майсторството на  проф.Константин Денев, доц.Георги Минчев, доц.Емил Бачийски, доц.Младен Младенов, доц.Николай Нинов, доц.Цветослав Христов, Гълъбин Христов, Рашо Митев, Лилия Поборникова и Нандо Алварес в първия по рода си международен скулптурен симпозиум на открито „121 премиери“ само по себе си представлява още едно, 122-ро премиерно събитие. На Ларгото пред операта вече кипи усилен труд, който ще продължи до 23 юни. Тогава русенци ще видят работите в завършен вид и ще сравнят собствените си представи с визията на художниците.
Инициативата е на Община Русе и на фондация „Русе - град на свободния дух“, обясни вчера директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Така ние изпълняваме два поети ангажимента - да създаваме все повече поводи за гордост и да създадем музей на иновациите в Русе, каза зам.-кметът Страхил Карапчански. Според него е възможно новият музей да бъде открит още догодина, като скулптурите от симпозиума ще бъдат първите експонати в него.
В малко градове у нас се случват подобни неща, а биографията на Русе наистина е вдъхновяваща, каза доц.Николай Нинов. Всички участници в арт форума са преподаватели в Националната художествена академия, Великотърновския университет, Варненския свободен университет специално идват в Русе, провокирани от интригуващата идея. Завършените творби ще бъдат обработени със специални импрегнанти, така че да се съхранят задълго, обясни Нинов. Следващата година симпозиумът ще бъде по-мащабен, като скулпторите ще работят с камък, в бъдещи издания ще се включи металопластика и други материали, казаха Карапчански и Нинов.