Таксиметров шофьор с 66% процента инвалидност, който е хванат да краде луканки от хипермаркет, а по-късно и да кара клиенти на градус, набързо се отърва от затвора и ще понесе най-лекото наказание - пробация. Окръжният съд отмени наложените му от районните магистрати пет месеца затвор при строг режим и ги замени с подписи и срещи с пробационен служител за следващите две години. Д.М. ще трябва да забрави и да сяда зад волана в близките 24 месеца. Присъдата е окончателна.
Мъжът е осъждан общо шест пъти, а след мозъчен инсулт е освидетелстван от ТЕЛК с 66% инвалидизация. Не получавал обаче пенсия, тъй като нямал над пет години трудов или осигурителен стаж. След като се пооправил от инсулта, Д.М. започнал да кара такси. Междувременно обаче продължавал периодично да лежи в болницата за рехабилитация, макар и с нежелание заради постната и неапетитна храна. Затова преди поредното си настаняване за лечение се запасил с четири карловски луканки от „Билла“, които смело натъпкал в джобовете на дрехите си, защото нямал никакво намерение да ги плаща. Кражбата обаче била засечена от охраната. Като разбрал, че за пореден път ще има сблъсък с органите на реда, крадецът решил да подкупва охранителя и да го моли да си затвори очите, като дори бил готов да плати в троен размер откраднатите луканки. Номерът му обаче не минал и когато пристигнали полицаите, Д.М. признал за кражбата и бил откаран в районното.
Докато течало разследването за четирите луканки, мъжът подкарал такси, въпреки че книжката му е вземана два пъти заради шофиране на градус и е наказван шест пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата. Алкохолът отново се оказал лош съветник и след като погълнал литър и половина вино в заведение, където се черпил с приятел, Д.М. тръгнал да се прибира за Червена вода. В Средна кула обаче решил да зареди, но объркал газ-станцията с двора на асфалтовата база. Пазачът му обяснил, че няма работа там, но мъжът започнал да обикаля пеша и да се вайка, че се е загубил. На място отново бил извикан полицейски екип и той прибрал стария си познайник, който се оказал с 2.33 промила алкохол в кръвта.
Окръжните магистрати обърнаха внимание, че мъжът в крайна сметка не е успял да отмъкне луканките и е бил хванат навреме, което първоинстанционният съд е неглижирал, както и незачитането на тежкото му здравословно състояние. Затова сметна, че затворът не е адекватно наказание за него и замени най-тежката присъда с най-леката - пробация.