Международният турнир по свободна борба за кадети и кадетки „Русенски легенди“ ще влезе в календара на ФИЛА през 2014 година, научи „Утро“ от президента на родната федерация Валентин Йорданов. Писмото до световната централа вече е изпратено, като се чака формално потвърждение, че състезанието ще добие възможно най-сериозен статут. Поредното издание на турнира ще се проведе от 7 до 9 април.
Йорданов бе на работно посещение в Русе. Той посети в четвъртък вечерта залата на борците и се срещна с треньорите Валентин Ангелов, Сава Семков, Георги Станев и Борислав Рачев. Шефът на федерацията поздрави първо почетния президент на „Юнак“ Георги Ачев със 75-ия му рожден ден, след което поиска да узнае в свободен разговор как вървят работите в един от сериозните български центрове.
Не бе подмината темата и за намерението на вицесветовната шампионка Тайбе Юсеин да премине в „Левски“. Йорданов каза, че в крайна сметка изборът си е неин, като изрази надежда, че е премислила решението си добре и че не прави капитална грешка.
„За мене тя си е русенска състезателка“, заяви най-успелият български спортист за всички времена.
Шефът на федерацията определи представянето на борците ни на игрите в Лондон като трагедия.
„И всичко това след като хвърлихме толкова много сили. Аз преживях много тежко тази Олимпиада. Тепърва ще анализираме кой и къде сбърка. Големите очаквания, че борците ще донесат медалите, ни изигра лоша шега. И все пак борбата си остава спорт 1 в България. Само през последния олимпийски цикъл спечелихме 84 медала от европейски и световни първенства“, отбеляза Йорданов.
Той пое ангажимент да подсигури екипировка на момчетата и момичетата от „Юнак“, като поръча на треньорите да изготвят списък с необходимите трика и кецове и да му го предоставят възможно най-скоро.
После олимпийският шампион, седемкратен и европейски първенец се раздели с треньорите с пожелание за успех на кадетите в идния турнир „Стоте войводи“ в Сливен.