Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години ще продължи и тази година, а вчера бе дадено официално началото на безплатното силанизиране на детски зъби. В Русенска област по тази програма ще работят стоматолозите д-р Мариета Боянова, д-р Елка Тончева, д-р Цветанка Доганова, д-р Румяна Купенова, д-р Соня Еленкова, д-р Катерина Владимирова в Сливо поле и Сандрово и д-р Наталия Данева в Ново село, Обретеник и Сваленик.
Силанизирането е вид запечатване на пробиващите втори кътни зъбки при децата до 9-годишна възраст и е най-добрата защита от кариес, позната на световната медицина досега. При децата рискът от кариес е голям, тъй като по време на растежа на зъбите те все още не могат да почистват добре устната си кухина и се натрупват патогенни бактерии. От друга страна, емайлът им е незрял и лесно податлив на киселинна атака. Дори малко количество патогенни микроорганизми може бързо да предизвикат разрушаване на емайла и неприятен кариес. Поставянето на силанти има за задача да предотврати зъбния кариес, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.
Поставянето на силанти е безплатно и ще продължи до края на месец ноември. За Русенска област регионален координатор по програмата е д-р Цветанка Доганова, управител на Центъра по дентална медицина 1.
Всеки родител, който има желание да защити зъбките на детето си, може да направи това в кабинетите на лекарите или в кабинетите в Стоматологията с номера 213, 214 и 216. Приемното време за прегледи и консултации е от 8 до 16 ч в делничните дни.
Подробности и пълна информация за силанизирането и неговата полза може да се намери на страницата на програмата oralnaprofilaktika.bg и на безплатен телефон 0800 1 45 46.