1 ноември, Денят на народните будители, за русенското СОУ „Христо Ботев“ ще бъде двоен празник. Тогава ще бъде тържествено отбелязана 175-годишнината на светското образование в Русе и на славната русенска Мъжка гимназия. За предстоящите тържества разговаряме с директора на именитото училище Теодор Коцев.
- Г-н Коцев, как се чувствате в навечерието на юбилея на най-старото русенско училище?
- В момента текат последните приготовления за тържествата, с които ще отбележим тази празнична годишнина. СОУ „Христо Ботев“ е училище с извънредно богата биография, само фамилиите на преподавателите, които са работили тук, съставят един повече от престижен списък на интелектуалния елит на страната. А фамилиите на десетки негови възпитаници, които днес са именити лекари, учени, музиканти, артисти - в Русе, в страната и по света, говорят красноречиво за подготовката, която десетилетия наред дава гимназията, но също и за възпитанието на тези деца в дух на истински достойни хора. А тази богата биография на училището задължава много - нас, които днес работим тук, и нашите ученици. В моите часове по философия се случва да разказвам на моите ученици как през 1990 година /тогава си търсех работа/ аз самият бях застанал пред тази врата - на директорския кабинет, и почуках. Бях настръхнал - от усещането, което ме беше обзело целия - усещането за история, за традиции, за невероятния авторитет и за атмосферата на тази сграда, която помни стъпките на Стоян Михайловски, на проф.Димитър Баларев, на Михаил Арнаудов, на Карел Шкорпил, на Франц Щрос...
- Историята на училището наистина е впечатляваща. Знаят ли я днешните ученици, които влизат всеки ден в същите класни стаи, както някогашните?
- Аз съм убеден, че съвременното училище не е само място, където децата набавят знания и постепенно вървят към следващия етап от своето обучение. Сигурен съм, че децата, които учат днес тук /а те са 1002 момичета и момчета в 43 паралелки/ не само научават най-важното в математиката, физиката, биологията и литературата, но усвояват и онова на пръв поглед невидимо и неуловимо чувство на принадлежност и на отговорност - към традициите, към духа на поколенията, към отговорната мисия на гражданин. За това допринася не само обстановката и атмосферата в училище, не само усилията и всеотдайността на 75-те преподаватели и на целия училищен екип. СОУ „Христо Ботев“ е едно от не чак толкова много училища в града и в страната, което би могло да се нарече „фамилно“ - много са случаите, в които тук са учили родителите, бабите и дядовците, дори прабаби и прадядовци на наши днешни ученици. И когато трепетът от прекрачването на училищния праг се поражда у детето не само защото то самото за първи път тръгва в първи клас, а защото той е предаден още у дома, от семейството, тогава той е повече от емоция. Той е принадлежност.
- Ролята на родителите в живота на училището очевидно е важна. Известно е участието на училищното настоятелство за разгръщането на различни инициативи, например пленерът „Арт пристан“, който те организираха миналата година, това лято се превърна в общоградска инициатива.
- Да, наистина, настоятелството е много активно и дейно. Само ще отбележа един щрих - в неговия управителен съвет няма родители, чиито деца в момента да учат в СОУ „Христо Ботев“, което красноречиво говори за това, че ако правят нещо, го правят именно за училището, а не само и единствено за своите собствени деца. За юбилея благодарение на него имаме два новообзаведени кабинета плюс един компютърен кабинет, изцяло оборудван от настоятелството. Съдействат и помагат за всички наши намерения, идеи и инициативи.
- Разкажете, моля, как ще празнувате на 1 ноември.
- Празникът ще започне с тържествен съвет в аулата - в 11 ч. Ще разкажа за историята на училището, презентация ще покаже днешния ден - с успехите, които наши ученици и преподаватели имат в отделни дисциплини, на различни национални и международни форуми. Очакваме много гости - поканили сме министъра на образованието Анелия Клисарова, президента Росен Плевнелиев, патриарх Неофит. Очакваме потвърждение от техните канцеларии. Освен официалните лица очакваме за празника да пристигнат именити наши възпитаници. Тук е мястото да припомня, че тържествата преминават под патронажа на кмета на Русе Пламен Стоилов, който също е възпитаник на гимназията. Надяваме се нищо да не попречи да дойдат Нешка Робева, Боян Ботьов, племенникът на проф.Д.Баларев, Лада Брашованова, Елеонора Николова, Степан Терзиян, виолончелистът Венцеслав Николов, русенската лекарска фамилия Назърови /най-малкият Хари е първокласник при нас от тази година/, д-р Теодора Константинова, Силви Стамболиев и още много гости, съдбата на които е свързана с нашето училище. Ще дойдат и бивши преподаватели. Очаквам, че след като приключи официалната част на тържествения съвет, сградата ще се превърне в място за срещи и спомени на хора, които отдавна не са се виждали...  
- Знам, че се подготвя книга за историята на СОУ „Христо Ботев“.
- Да. Готов е първият том - с историята на училището до 1950 година. Автори на тези 350 страници са Румян Ганчев и Ренета Рошкева, редактор е Андрей Бобев. Премиера на солидния том ще направим малко по-късно, някъде към 10 ноември, иска ни се книгата да бъде прочетена от хората, които ще се съберат да обсъдят богатата информация, събрана в нея. Сега, по време на тържествата, гостите ще се запознаят с юбилейния брой на нашия училищен вестник, ще видят и електронното издание на нашата Летописна книга, която с помощта на Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“ в София сме качили на диск. Празникът на 1 ноември ще продължи с дискусия за партньорството и приемствеността между средното и висшето образование. Тя ще се проведе в Русенския университет - СОУ „Христо Ботев“ работи в  полезно сътрудничество с университета, а наши възпитаници са едни от най-изявените студенти там. Вечерта от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание ще завърши с празничен концерт. В него главните участници ще бъдат млади музиканти и актьори, свързани с училището: Тамбурашкият оркестър, популярната Дивна Станчева, театралните състави - при нас те са два - школата, водена от актьора Венцислав Петков, и талантите от една от новите ни свободноизбираеми дисциплини, театрално майсторство, която вече трета година води преподавателят в НАТФИЗ Александър Илиев.