Допълнителното субсидиране на автобусните линии 10, 16 и 33 за маршрутите им извън градските зони неочаквано срещна съпротивата на съветниците Пламен Рашев от БСП и Стефан Бучаков от ВМРО. Двамата влязоха в остра полемика със зам.-кмета по транспорт Свилен Иванов. Те защитаваха тезата, че това допълнително плащане на километър пробег извън чертите на града, трябва да се спре, защото така на практика се подменят условията на конкурса.
Рашев изтъкна, че още когато са кандидатствали за линиите, фирмите са били наясно, че в пакетите има и губещи линии. Той се усъмни, че въпросните линии изпълняват всички курсове и че винаги стигат до крайната спирка. Но тъй като спирането на субсидията би вдигнало цените, той се задоволи да поиска само засилен контрол и отчет от кмета Стоилов през следващата година за разходите, спазването на разписанията и санкциите. Нямам нищо против да дам отчет, но не намирам смисъл, защото ако не се спазват разписанията и маршрутите, ще има санкции и дори прекратяване на договорите, заяви в отговор Стоилов. Заместникът му пък призна, че наистина контролът все още не е на нужното ниво, но пък в новите договори са предвидени много по-строги мерки за некоректните превозвачи.
За разлика от колегата си, Бучаков поиска направо прекратяване на субсидията, което възмути Свилен Иванов. Това означава 2 лева да стане билетът до Касева чешма, Образцов чифлик и 9-ти километър, избухна зам.-кметът. Той подчерта, че субсидирането на тези линии е въведено още през 2006 година.
Свилен Иванов каза още, че с реализацията на европейския транспортен проект нещата в Русе коренно ще се променят. Тогава колите ще имат GPS и видеоконтрол. Иванов съобщи, че по проекта ще има нови договори с превозвачите и в тях са предвидени 42 мерки, по които са заложени санкции - като например дали автобусът е измит и е минал през технически преглед, дали шофьорът е с костюм и т.н.