За първи път русенец осъди Общината да му плати обезщетение за морални вреди заради незаконно вдигнат с паяка автомобил. Прецедентът ще струва на местната хазна 340 лева, реши Русенският административен съд.
Както „Утро“ писа, Теодор заведе безпрецедентният досега иск, след като успя да докаже по съдебен ред, че принудителното вдигане на колата му е станало в нарушение на закона. На мястото на „Славянска“, където той оставил фолксвагена си през септември миналата година, нямало поставен знак за действащия паяк. След като спечели това дело, Теодор заведе второ - този път за обезщетение за действията на общинските власти. И поиска да му се възстановят пратените 40 лева за освобождаване на репатрираната кола плюс още 800 лева за преживения шок от изчезването на автомобила, както и за притесненията и загубата на време покрай ровенето по закони и правилници, за да се подготвя за съдебната си битка.
Съдът прие 40-те лева за принудителното репатриране за безспорна щета. По отношение на моралните терзания обаче прецени, че справедливият размер за тяхното обезщетяване е 300 лева. Решението може да бъде оспорено от Общината пред Върховния административен съд.