Спорът преместваем обект ли е или не заведението на Красимир Даков „План Б“ вече нажежава страстите и в съда. Съдия Ина Райчева от Русенския административен съд вчера даде ход на едното от делата, образувани след заповедта на кмета Пламен Стоилов за събарянето на заведението, което е само за слънцезащитната конструкция. Другото дело, с което се оспорва заповедта за събаряне на самата постройка, е при друг съдия и все още не е насрочено. Предполага се, че то ще започне най-рано след месец.
Както „Утро“ писа, в края на юли кметът Стоилов издаде заповед за събаряне на нашумялото заведение. „План Б“ стана причина кметът да поиска и оставката на главния архитект Симеон Рангелов. Според него Рангелов е уронил престижа на Общината заради статута на заведението. Защото проверка на РДНСК-Шумен показала, че обектът няма как да е преместваем, а е строеж четвърта категория.
Кметското разпореждане за събаряне веднага бе атакувано в съда. Очаквано след първото заседание вчера делото за навеса на „План Б“ се отложи - за да се изготви експертиза от инженер-конструктор и архитект, които да се произнесат по основния въпрос: какъв е видът на конструкцията. Юристите на общината и адвокатката на Красимир Даков, който впрочем се яви лично в съдебната зала, имат 7 дни срок да формулират въпросите към експертите. Големият проблем обаче е кои ще бъдат те. От прокуратурата, която също встъпи вчера като страна в процеса, мотивирайки се с необходимостта от защита на обществения интерес, поискаха експертите да не са от списъка на онези специалисти, които преди няколко месеца направиха подписка в защита на главния архитект Симеон Рангелов, за да няма никакви съмнения в предубеденост. Кои ще са тези експерти, тепърва ще решава съдът.
Освен това, доказателства за статута на терена, на който се намира „План Б“, ще се издирват в архивите от 1989 година на Националния институт по паметниците на културата. Целта е да се установи дали съборената вече пожарна и пространството около нея са били включени в рамките на архитектурния комплекс на стария център на Русе, който е защитен като паметник на културата. Защото едно от основанията, с което общината иска събарянето на заведението на Даков, е че не е получено становището на института, преди то да бъде построено.
Делото ще продължи на 14 ноември.