Първото участие на русенския волейбол в най-висшия ешелон на страната от 19 години насам може и да не се състои, съобщиха на пресконференция вчера президентът на ВК „Дунав“ Валери Андреев и старши треньорът Христо Илиев. Сметките им показват, че 22-та мача в Суперлигата ще им струват към 120-130 хиляди лева, от които към момента са подсигурени едва 30%.
До началото на шампионата остават само десет дни, тъй като първият мач у дома срещу „Монтана“ е на 26 октомври. Последният ден за картотекиране е 24 октомври и дотогава всички сили ще бъдат хвърлени за осигуряване на необходимите средства. Ако такива няма поне като обещания и заявки, „Дунав“ ще откаже участие. Съществува и опасност мъжкият тим да бъде изцяло разпуснат. Досега клубът разчиташе главно на помощта на русенската „Булмаркет“, която ще продължи да помага, но не може да поеме и нарасналите разходи.
Участието в Националната волейболна Суперлига, заедно с отборите на ЦСКА, „Левски“, „Славия“, „Нефтохимик“, „Арда“, „Монтана“, „Габрово, „Марек“, „Пирин“, „Ботев“ и „Добруджа“ може да се реализира само ако получим нужната подкрепа от местната власт и потенциални спомоществователи. За съжаление, към момента тази подкрепа липсва, категорични са от ВК „Дунав“.
Към момента клубът има договори с 12 състезатели от миналия сезон, на които може да разчита и за тази година. На проби са 6 млади волейболисти, от които може би ще останат трима, каза старши треньорът Христо Илиев. Според него, с попълненията „Дунав“ може да се бори успешно за оставане в групата. Към момента обаче клубът не е в състояние да гарантира възнагражденията им до края на сезона, въпреки че заплатите на състезателите са съвсем скромни.