Настояваме предложението за предоставяне на общински терен на „Топлофикация-Русе“ за изграждане на  сепариращата инсталация да бъде отложено. Това заявиха вчера на пресконференция русенски представители на политическа партия „Зелените“.
Заедно с това те разпространиха отворено писмо до общинските съветници, с което ги призовават да проявят „здрав разум и обществена ангажираност“. Русенският председател на „Зелените“ Михаил Михов, Ростислав Кандиларов и д-р Георги Тодоров бяха категорични, че точката не бива да се гласува преди широко публично обсъждане. При изгарянето на отпадъците се отделят диоксини и фурани /вид фини прахови частици/, които са опасни за здравето, посочиха те като се позоваха на мнението на експертите Георги Стефанов и Евгения Ташева.
Вчера бе разпространено и становище по темата и от името на екологично сдружение „За Земята“, подписано от Евгения Ташева. Освен до медиите то бе адресирано до кметовете и общинските съвети на 5-те общини, които използват регионалното депо на Русе. В него се посочва, че Световната здравна организация определя диоксините като канцероген клас 1, а фините прахови частици причиняват дихателни и сърдечно-съдови заболявания.
Не е ли по-добре Общината сама да изгради сепариращата инсталация и да печели от нея, при положение че миналата година преходният остатък от такса смет е бил 2,5 млн. лева, казаха още екоактивистите. Те изтъкнаха и факта, че собственикът на „Топлофикация“ досега не е показал зачитане на екологичните норми и не е инвестирал в пречистващи съоръжения в другите си ТЕЦ-ове в страната.
На журналистически въпрос защо „Зелените“ не са изразили мнението си в комисиите на Общинския съвет, където предложението беше обсъдено, а точно преди сесията повдигат въпроса, те заявиха, че им е трябвало време да се подготвят. Но днес ще присъстват на дебата в Общинския съвет за съдбата на русенския боклук.