Ремонтът на фугите на Гредовия мост по никакъв начин не е свързан с приключилия преди по-малко от година ремонт на съоръжението. Това отговориха от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ на въпроси на „Утро“. Дефекти на подменената през ноември 2012 година дилатационна фуга няма. Сегашните дейности били свързани с почистване на обрушените бетонни повърхности на гредата под ремонтираната миналата година фуга. Освен това екип на „Девня трейд“ ООД ще подмени друга аварирала фуга на моста на два етапа. Първо старата желязна фуга ще бъде извадена и на нейно място ще се постави нова в дясната лента за движение, а след това и в лявата. От АПИ посочват още, че до края на октомври е планирано ремонтът да приключи.
„Девня трейд“ е избрана за изпълнител на ремонта след провеждане на обществена поръчка. Всъщност това бе и фирмата, която миналата година подмени авариралата дилатационна фуга на моста. Тогава за ремонта й бяха платени 93 600 лева, а за сегашните дейности са предвидени 125 280.
„Девня трейд“ е подизпълнител на друг сериозен ремонт - този на Дунав мост през 2011 година. Качеството на мащабната рехабилитация, изпълнена от Обединение „Пътно поддържане Русе“, бе поставено под съмнение през април тази година, когато зейна еднометрова дупка, в която пропадна лек автомобил. Това наложи пропускане на трафика само в едното платно и затвори моста за тежки камиони над 10 тона. Зейналият отвор бе временно укрепен, за да може да не се спира движението, а въпросът кой и кога ще ремонтира дупката стана повод за коментари месеци наред. Президентът Росен Плевнелиев обяви тогава, че запушихме Европа и Азия с една дупка, а разтегливи срокове за начало на закърпване на авариралия участък идваха от министъра в служебното правителство Екатерина Захариева и от Областно пътно управление. Факт е обаче, че ремонт засега не се предвижда, показва запитване към АПИ. Според Агенцията мостът е в добро експлоатационно състояние и не се предвиждат ремонти, свързани с конструктивните елементи на съоръжението.