Две години след смъртта на бизнесмена Михаил Михов, известен повече като Мишо Бирата, съдебните битки около империята му не само не стихват, а още повече се ожесточават. Вчера в Русенския окръжен съд започна ново дело срещу „Хотел мениджмънт“ - фирмата, която получи след скандална замяна по времето на бившия областен управител Мария Димова резиденцията в Лесопарк „Липник“. Сега тази резиденция отново е в епицентъра на поредната съдебна буря.
Оказва се, че преди няколко месеца две от сградите за гости в Липник - Дом 2 и Дом 3, са били прехвърлени на варненското дружество „Бул инвестмънт“. Според Търговския регистър то също е свързано с Мишо Бирата - в съвета на директорите на дружеството е синът му Пламен Михов. Сделката е оформена като замяна, като срещу сградите от резиденцията е дадено някакво друго имущество, посочено като собственост на варненската фирма.
Според документите, представени вчера в съда, замяната може да излезе куха, защото имуществото, което варненското дружество дало в замяна на частите от резиденцията, всъщност отдавна вече не било негова собственост - било продадено още през 2007 година на друга фирма, впоследствие заложено и продадено на трети търговец.
Сега срещу тази сделка скача „България лизинг“ - това пък е дружеството, което преди време плати задълженията на „Хотел мениджмънт“ към Банка ДСК срещу уговорката, че парите ще му бъдат възстановени. От записа на заповед, представен вчера в съдебната зала от адвокатката на „България лизинг“, става ясно, че „Хотел мениджмънт“ са се задължили да платят 5 млн. евро на софийската лизингова фирма. И понеже не са го направили, договорът помежду им е развален още през юни.
След това от „България лизинг“ са се обърнали към съдия-изпълнител, за да си съберат парите. Именно това дружество заведе делото при Иван Хаджииванов, по което бяха извадени на търг магазините в търговския комплекс до хотел „Дунав плаза“. Впоследствие към това изпълнително дело са присъединени още кредитори, сред които и държавата, на които „Хотел мениджмънт“ също дължи камара пари. Дом номер 1 от резиденцията също бе изваден на търг от съдия-изпълнителя по искане на „България лизинг“. Но не и другите части на резиденцията. А сега се разбра защо.
От „България лизинг“ твърдят, че замяната на Дом 2 и Дом 3 с варненската фирма е направена в техен ущърб, само и само да не може да сложи ръка и върху тези две сгради. И атакуват сделката в съда. Какво ще стане, не е твърде ясно, защото делото едва сега започва.
Междувременно обаче стана ясно, че от „България лизинг“ са поискали съдия-изпълнителят да обяви повторен търг за Дом 1 в резиденцията, защото на първия не се яви нито един кандидат-купувач.