Нова дрога, маскирана като билков чай, се продава в Русе. Наркотичното вещество, което е от т.нар. дизайнерски дроги, се продава свободно в интернет като весел чай и се пласира на тийнейджъри в заведения и около учебни заведения. Чаят се приготвя от различни билки, примесени с канабис, прилича на нашумелия през лятото билков тамян, но ароматът му е друг, обясниха запознати.
Засечката на дрогата в Русе е станала миналата седмица, когато 18-годишно момче изпаднало в безпомощно състояние след купон. Тийнейджърът е откаран в болницата, където след промивка на стомаха станало ясно, че причината за колапса не е изпито голямо количество алкохол, а поглъщането на дрога.
Момчето признало, че е пило весел чай, който купило от мъж в района на Средношколско общежитие.
Преди няколко дни чух за този вид дрога, но в Центъра за психични болести няма постъпил пациент след употреба на весел чай, каза за „Утро“ управителят на лечебното заведение д-р Теменужка Матева. По думите й този вид дрога е от новите психоактивни субстанции, които се предлагат на пазара като соли за баня, ароматни свещи и билкови тамяни, но са много опасни за здравето. Както при класическата дрога и те водят до загуба на контрол, нервност, подозрителност, обърканост, страх и халюцинации. Възможен е и летален изход при предозиране.
Действително в интернет се продава свободно дрога под името весел чай, но тя още не е навлязла широко в Русе, каза началникът на група „Борба с наркотиците“ към Криминална полиция в Областната дирекция на МВР Мирослав Тодоров. От началото на годината до вчера криминалистите са образували 26 досъдебни производства за разпространение на дрога, но между тях няма регистрирани случаи за търговия с т.нар. весел чай. Впрочем за първи път за новата дизайнерска дрога, която завладява тийнейджърите, биха тревога от полицията в Разград преди седмица. Дизайнерските дроги са голямата нова опасност, защото са създадени така, че да заобиколят закона, и се предлагат свободно не само в интернет, а вече и в магазини.