Съавтор съм на десетки законопроекти, направил съм над 600 законодателни предложения, но законопроектът за офшорките в икономиката, в това число и в медиите като че ли е особено важен. Това каза в студиото на bTV Йордан Цонев. Той посочи, че европейските загуби от укрити данъци са за над 800 милиарда евро годишно, а за България се посочва цифрата 30 милиарда евро.Депутатът посочи, че това налага приемането на такъв Закон, за да се намали укриването на приходи и данъци. Законът разглежда три положения – регламентира отношенията на държавата с тези зони, въвежда забрана за участие в редица важни сфери на такива компании, в това число и в медиите, каза още депутатът. Той бе категоричен, че участието на Пеевски в работата по текстовете не е конфликт на интереси.

Законът влиза утре в комисиите на Народното събрание, очаквам бързо да бъде придвижен, уточни Цонев. Той разкри, че с Делян Пеевски работят и по няколко антимонополни закона, в това число по Закона за защита на потребителите и Закона за защита на конкуренцията.

Според него, с банките има различия по новите законови текстове, те имат някои възражения срещу идеите на депутатите. Йордан Цонев обаче бе категоричен, че няма да има забрана на бързите кредити, но ще има таван на наказателните лихви и таксите.

За 2014 година бюджетът на държавата няма да финансира сектори, а приоритети – те са образование, социална политика и икономически растеж, уточни Цонев.

Парите ще се дават не на министерствата, а на защитени проекти от общините или бизнеса, допълни депутатът. Той посочи и критериите, по които ще се определя кой да получи финансиране за своя проект. Най-важните са откриване на нови работни места и използване на български продукти и суровини.

Според Цонев извън реформите, които се правят, извън стабилизиране на икономиката и подобряване на живота на хората, кабинетът няма смисъл. Ако успее да направи адекватна реформа и предприеме правилните мерки, правителството ще оцелее. Така че  то не зависи от протестиращите, а от собствената си работа.